European Western Balkans: Τι σημαίνει η νίκη της Νέας Δημοκρατίας για τα Σκόπια

European Western Balkans: Τι σημαίνει η νίκη της Νέας Δημοκρατίας για τα Σκόπια

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το κόμμα της τότε αντιπολίτευσης «Νέα Δημοκρατία» δεν ψήφισε για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, για την καθιέρωση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από τα υπάρχοντα, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’.

Οι συντάκτες της «European Western Balkans» προέβησαν σε ερωτήσεις εάν ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει τις σχέσεις εξομάλυνσης με τα Σκόπια.

Ο Νικόλας Τσιφάκης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δήλωσε ότι ‘είναι απίθανο να δημιουργηθούν προβλήματα’.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν το κύριο θέμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», τόνισε ο Τσιφάκης.

Επιπλέον, ο καθηγητής υπενθύμισε ότι τον Ιανουάριο ο Μητσοτάκης είπε ότι παρόλο που ο ίδιος δεν συμφωνεί με τη Συμφωνία, δεν θα την αμφισβητήσει «η Συμφωνία έγινε δεκτή από το ελληνικό κράτος, επικυρώθηκε και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει», είχε δηλώσει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός.

Ο Τσιφάκης υπενθυμίζει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατέρας του Κυριάκου, έχασε την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν θέλησε να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα δεχθεί μόνο την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 στις Πρέσπες, η νέα ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιείται σε όλες τις περιστάσεις και τα έγγραφα, ανεξάρτητα από το εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

Και ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να απέχουν από εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της άλλης χώρας και θα λάβουν μέτρα για την απαγόρευση όλων των εθνικών ενεργειών και προπαγάνδας.

Αν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει να σέβεται και να εφαρμόζει τη συμφωνία, η οποία έχει διατάξεις για την οικονομική και πολιτική συνεργασία, τα Σκόπια δεν πρέπει να ανησυχούν για τυχόν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας του Μητσοτάκη να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του βόρειου γείτονα», δήλωσε ο Τσιφάκης.

«Η Αθήνα αναμένεται να τηρήσει τις υποσχέσεις της στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, εφόσον τα Σκόπια τηρήσουν κατά γράμμα τη Συνθήκη των Πρεσπών», κατέληξε ο Τσιφάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.