ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έκκληση για ειρήνη απηύθυνε η ισλαμική κοινότητα της Σερβίας λόγω επεισοδίων στο Κόσοβο

Έκκληση για ειρήνη απηύθυνε η ισλαμική κοινότητα της Σερβίας λόγω επεισοδίων στο Κόσοβο

Το ανώτατο εκτελεστικό και διοικητικό όργανο της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας. Η Ριασέτ, καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν, την περασμένη Παρασκευή, στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι του Κοσόβου και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και συμφιλίωση σύμφωνα με τις αρχές το ισλάμ.

«Η Γη ανήκει στον Θεό, απ’ αυτή δημιουργηθήκαμε και σ’ αυτήν επιστρέφουμε και απ’ αυτή θα δημιουργηθούμε ξανά. Καλέστε και υπενθυμίστε στους ανθρώπους να πιστεύουν στο Θεό. Πιστεύοντας κατανοούν ότι ο Θεός μας είναι ένας και μας καλεί σε ειρήνη και διανθρώπινη συνεργασία, που είναι σε αρμονία με τις αρχές του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ριασέτ της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας.

Οι πύλες της μονής Βίσοκι Ντετσάνι έκλεισαν για πρώτη φορά την Παρασκευή λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στην περιοχή οι τοπικές αρχές, με αφορμή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κοσόβου που επικύρωσε τα περιουσιακά δικαιώματα της μονής και της επέστρεψε 23 εκτάρια γης.

Η Επισκοπή Ράσκας – Πριζρένης ανακοίνωσε ότι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) εμπόδισαν την πρόσβαση στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι λόγω αναγγελίας της ηγεσίας του δήμου Ντετσάνι και εξτρεμιστικών ομάδων Αλβανών ότι θα διαμαρτυρηθούν λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κοσόβου, με την οποία επιβεβαιώνονται τα περιουσιακά δικαιώματα της μονής.

«Η συμπεριφορά αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, εκλαμβάνεται ως ανοιχτή απειλή για την ασφάλεια και δεν μπορεί επιτραπεί απειλές να διατυπώνονται πολύ κοντά στο ιερό χώρο που είναι στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς της UNESCO», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η KFOR και η αστυνομία του Κοσόβου σταμάτησαν μπροστά από τις πύλες της μονής τους διαδηλωτές και άφησαν περίπου 10 άτομα που δεν κρατούσαν πανό και σημαίες να πλησιάσουν», δήλωσε ο ηγούμενος της μονής Σάβα Γιάνιτς, τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές παρουσία εκπροσώπων ΜΜΕ του Κοσόβου προέβησαν σε «εμπρηστικές δηλώσεις» για τη μονή και τη σερβική εκκλησία.

«Είπαν ότι εμείς δήθεν καταλάβαμε αλβανική γη, ότι είμαστε εδώ παράνομα και ότι η μονή δεν είναι σερβική. Ήθελαν να τοποθετήσουν πανό με το σύνθημα: Αυτό είναι δικό μας μοναστήρι, πάρτε τα χέρια από την αλβανική γη», είπε ο ηγούμενος τονίζοντας ότι η συμπεριφορά αυτή ήταν ευθεία απειλή για τη μονή, που έχει ήδη τέσσερις φορές αποτελέσει στόχο ένοπλης επίθεσης.

«Η μονή δεν πήρε τη γη κανενός, καθώς πρόκειται για μοναστηριακή περιουσία, η οποία την περίοδο του κομμουνισμού εθνικοποιήθηκε και στη συνέχεια επιστράφηκε με νόμο το 1997. Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο του Κοσόβου το επιβεβαίωσε επειδή εξέτασε τα υπάρχοντα έγγραφα», ανέφερε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.