ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η αναγνώριση του Κοσόβου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

Η αναγνώριση του Κοσόβου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

Αυτό δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αποστολής της Ένωσης στο Βελιγράδι Βίνσεντ Ντεγκέρτ.

Διευκρίνισε δε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εκείνο που θέτει τους όρους και προϋποθέσεις για την ένταξη μιας χώρας στην “ευρωπαϊκή οικογένεια” και όχι πολιτικοί ή ευρωβουλευτές χωρών μελών της ΕΕ.

“Τα στοιχεία και οι προσδοκίες (σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία) είναι αρκετά σαφή και η αναγνώριση του Κοσόβου δεν αποτελεί ένα από αυτά” δήλωσε ο κ.

Ντεγκέρτ, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου Ελιζαμπέτ Γκιγκού ότι, η αναγνώριση του Κοσόβου θα τεθεί ως προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

“Η φωνή που θα πρέπει να ακούει η Σερβία είναι η φωνή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου 27 χώρες αποφασίζουν από κοινού για τους κανόνες” υπογράμμισε ο κ. Ντεγκέρτ και πρόσθεσε ότι διαφορετικές απόψεις θα ακούγονται κατά καιρούς από πολιτικούς και ευρωβουλευτές, αλλά τα κράτη μέλη συμφωνούν σε συγκεκριμένες αρχές, όπως ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας και η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την εξομάλυνση των σχέσεων, ο κ. Ντεγκέρτ ανέφερε πως έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι θα σημειωθεί νέα πρόοδος, στις Βρυξέλλες, στις 19 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, με “οικοδέσποινα” την επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ένωσης Κάθριν Άστον.

Ερωτηθείς για το αν η Σερβία μπορεί να αναμένει πως θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, ο κ. Ντεγκέρτ απάντησε πως ο Ιούνιος είναι μία ασφαλής ημερομηνία για να αναμένει κάποιος μια τέτοια απόφαση, δεδομένου του ότι θα έχουν υλοποιηθεί έως τότε τα προαπαιτούμενα κριτήρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.