ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Αλβανία : Στο 60% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Αλβανία : Στο 60% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Σε μία προειδοποίηση για το υψηλό δημόσιο χρέος της Αλβανίας, που βρίσκεται στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατέληξαν εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες «η αβεβαιότητα στον τομέα της ενέργειας και τα χρέη στα δημόσια έργα προστέθηκαν στις φορολογικές επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι θα απαιτήσουν μεγάλες δημόσιες δαπάνες στο μέλλον».

«Καθώς ο μεγαλύτερος εξωτερικός κίνδυνος για την αλβανική οικονομία είναι η αδυναμία της Ευρωζώνης, εσωτερική απειλή είναι τα ανισορροπημένα δημόσια οικονομικά. Σε μια εποχή που η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει άλλες χώρες, μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξισορροπήσει τους λογαριασμούς της», επισήμανε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας (BOA) προβλέπει σταδιακή «ανάρρωση» της οικονομίας και βελτίωση την επόμενη διετία, καθώς και ανάκαμψη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, όμως, τονίζει ότι η αλβανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εξελίξεις, που απορρέουν από την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την BOA, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2013 θα έχει θετικό πρόσημο και θα αποτελέσει βάση για την περαιτέρω επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης, αναφέρει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η υψηλή κατανάλωση, που αναμένεται να καταγραφούν φέτος, εκτιμάται πως θα συμβάλουν στις θετικές επιδόσεις της οικονομίας. Η ίδια σημειώνει ακόμη ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζουν οικονομικούς κινδύνους. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται τόσο στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, όσο και στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των λειτουργικών εξόδων των εταιρειών.

Στο πεδίο της ανάπτυξης, πρόσφατα ο Αλβανός πρόεδρος, Σ. Μπερίσα, ανακοίνωσε απαλλαγή από κάθε φόρο, για τα τρία πρώτα χρόνια, κάθε νέου εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, για να δοθεί νέα, σημαντική ώθηση στην απασχόληση των νέων, η κυβέρνηση θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες την απαλλαγή, τα τρία πρώτα χρόνια, από κάθε φόρο (για κάθε νέο, που θα προσληφθεί σε ιδιωτική επιχείρηση της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.