Η Φον ντερ Λάιεν επιδιώκει σύνδεση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ

Η Φον ντερ Λάιεν επιδιώκει σύνδεση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θέλει οι χώρες των Βαλκανίων να συνδεθούν με κάθε τρόπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την άτυπη σύνοδο με τους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, έκανε μία προσπάθεια να ηρεμήσει το κλίμα, καθώς υπάρχει απογοήτευση κυρίως στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν, που επιμένει στην μη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη τους στην ΕΕ.

«Νομίζω είναι προς το κοινό γεωπολιτικό μας συμφέρον τα δυτικά Βαλκάνια να έρθουν όσο πιο κοντά είναι εφικτό στην ΕΕ», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία το περασμένο φθινόπωρο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με την στάση του Γάλλου προέδρου που επέμενε στο να εμποδίζει την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η ΕΕ μεταβάλλει τη μεθοδολογία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ώστε να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές», διαβεβαίωσε η φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας ότι η νέα προσέγγιση επιταχύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημιουργεί αξιόπιστη προοπτική εισδοχής των χωρών των Βαλκανίων έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα. Η στάση του Μακρόν έφερε κυβερνητική κρίση στα Σκόπια, με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να παραιτείται τον Ιανουάριο και τον προσεχή Απρίλιο να διεξάγονται εκλογές.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Κομισιόν έχει σκοπό να ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ει δυνατόν πριν από τη σχεδιαζόμενη σύνοδο ΕΕ-Βαλκανίων τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το δείπνο που παρέθεσε άτυπα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ηγέτες έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό να γίνει «ειλικρινής, εντατικός και ανοικτός διάλογος». Στο δείπνο στις Βρυξέλλες παρακάθισαν επίσης η φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, καθώς και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς (η κροατική κυβέρνηση ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο).

Τι είπαν οι ηγέτες στο δείπνο της ΕΕ

Ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε ότι σκοπός του άτυπου δείπνου εργασίας ήταν «να αρχίσει πολιτικός διάλογος στο ανώτατο επίπεδο με τα Σκόπια, τη Σερβία, το Κόσοβο, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και να κατανοηθούν οι προσδοκίες τους πριν αρχίσουν οι προετοιμασίες της συνόδου του Ζάγκρεμπ», τη 17η Μαΐου.

«Δυσκολευτήκαμε όλοι μας να φθάσουμε απόψε στις Βρυξέλλες», όπου επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, γεγονός που έμοιαζε με κάποιου είδους «προειδοποίηση πως η προσγείωσή μας (στην ΕΕ) δεν θα είναι εύκολη», σχολίασε με χιούμορ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, εκφράζοντας πάντως το «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» του να συζητήσει τη νέα μεθοδολογία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, το αεροσκάφος του οποίου επίσης δυσκολεύτηκε να προσγειωθεί στις Βρυξέλλες, χρησιμοποίησε την ίδια μεταφορά με τον αλβανό πρωθυπουργό: «Είχαμε τρία ευρωπαϊκά συμβούλια στα οποία δεν καταφέραμε να προσγειωθούμε, αλλά ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε στην τέταρτη προσπάθεια», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ηγέτες των έξι χωρών των Βαλκανίων θα συμμετάσχουν, εξάλλου, σήμερα σε μια σύνοδο δωρητών με σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Αλβανίας μετά τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου. «Θα είναι πολύ σημαντική ημέρα για εμάς», τόνισε ο Έντι Ράμα, εκφράζοντας την ελπίδα «η αλληλεγγύη να έρθει στο ραντεβού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.