Στις Βρυξέλλες η ηγεσία της Σερβίας

Στις Βρυξέλλες η ηγεσία της Σερβίας

Στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψουν ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Θα θέλαμε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, αλλά είναι ακόμη σε εξέλιξη προετοιμασίες και δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία» ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι την ίδια μέρα, στις Βρυξέλλες, διεξάγεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο προεδρεύει η κ. Άστον.

Διπλωματικοί κύκλοι εικάζουν ότι στόχος της συνάντησης είναι η στήριξη του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας ενόψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, καθώς και οι αναγγελίες ότι στη Σερβία ενδέχεται φέτος να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ο σύμβουλος του Σέρβου προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς, Μάρκο Τζούριτς δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο Tanjug ότι η σερβική ηγεσία θα εντατικοποιήσει τις επόμενες μέρες το διάλογο με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες με στόχο να διασφαλίσει τη στήριξη της θέσης της Σερβίας ότι για να υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα του Κοσόβου είναι απαραίτητο η μελλοντική ένωση σερβικών δήμων να έχει εκτελεστικές εξουσίες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Τζούριτς είπε ότι εκτός από τη σερβική ηγεσία στη διπλωματική εκστρατεία θα συμμετάσχουν διπλωματικοί εκπρόσωποι της Σερβίας και επικεφαλής αποστολών σε κράτη με επιρροή και διεθνείς οργανισμούς. «Είναι πολύ σημαντικό να διεξάγουμε συνεχή διάλογο όχι μόνον με τους εκπροσώπους της ΕΕ, αλλά και με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία» τόνισε ο κ. Τζούριτς.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε» αναφέρεται ότι η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Άστον, που έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο Κοσόβου – Σερβίας θα επισκεφθεί την Πρίστινα έως τις 20 Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ενημέρωσε τους υπουργούς για την επίσκεψη της κ. Άστον χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία άφιξής της στο Κόσοβο, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στις 20 Μαρτίου, θα βρεθεί η λύση για τη συγκρότηση και λειτουργίας ένωσης σερβικών δήμων, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη έτοιμη τη λύση και προτείνουν η μελλοντική ένωση να έχει πρόεδρο και ενός είδους συνέλευση. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.