Παρατείνεται για δύο εβδομάδες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα Σκόπια

Παρατείνεται για δύο εβδομάδες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα Σκόπια

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι παρέτεινε κατά δύο εβδομάδες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα μετά την επιδείνωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού που προκάλεσε 16 θανάτους και την καταγραφή 100 περίπου νέων κρουσμάτων μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

«Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, του αριθμού των προσβεβλημένων ατόμων και του αριθμού των θανάτων, θα υπογράψω απόφαση για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για διάστημα 14 ημερών που θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα», δήλωσε ο Στέβο Πενταρόφσκι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στα Σκόπια.

Κίνητρο της απόφασης είναι «αποκλειστικά η πρόθεση να επιτραπεί ένας αποτελεσματικός αγώνας για την υγεία και κατά των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας», εξήγησε ο πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας ότι αν αυτή η αρνητική εξέλιξη συνεχισθεί, περιοριστικά μέτρα δύνανται να επιβληθούν σε ορισμένους δήμους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η επιδημία αναζωπυρώθηκε στα Σκόπια εδώ και μία εβδομάδα.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν συνδέεται με τις βουλευτικές εκλογές, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου και αναβλήθηκαν, ωστόσο τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν σε νέα ημερομηνία της ψηφοφορίας.

Τα Σκόπια δεν έχουν κοινοβούλιο, ενώ η διακυβέρνηση ασκείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να ενεργήσει κατά αποτελεσματικό τρόπο παρά στο πλαίσιο κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Ολιβερ Σπασόφσκι χαρακτήρισε, από την πλευρά του, «ανεύθυνο» να αφεθεί η χώρα χωρίς πολιτικούς θεσμούς με πλήρεις εξουσίες,.

«Την ώρα που τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία για μία ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές, οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και για τον λόγο αυτόν προτείναμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά δύο εβδομάδες», δήλωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα Σκόπια έχουν καταγράψει 2.164 κρούσματα της επιδημίας Covid-19 και 131 θανάτους από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στις 26 Φεβρουαρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.