Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα του Κοσόβου

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα του Κοσόβου

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε σήμερα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Κόσοβο, τον ενημέρωσε για την πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας και του μετέφερε τη θέση ότι η πολιτική αποστολή του οργανισμού στο Κόσοβο (UNMIK) πρέπει να συνεχίσει να έχει ηγετικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Τόνισα ότι θεωρούμε πως η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο πρέπει να έχει ηγετικό, καθοριστικό ρόλο ως παράγοντας εδραίωσης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και ότι σε αντίθεση με τις απόψεις της Πρίστινας, εμείς επιθυμούμε η αποστολή αυτή να γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή», ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας υπογράμμισε ότι, αν και ο προϋπολογισμός για την UNMIK έχει συρρικνωθεί λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, η παρουσία της στο Κόσοβο έχει μεγάλη σημασία για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για τα ζητήματα ασφάλειας των Σέρβων στο βορρά, των προσφύγων που επιστρέφουν και των περιουσιών τους.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι συζήτησε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και την πρωτοβουλία της Σερβίας οι φυλακισμένοι να εκτίουν ποινές στη Σερβία, ή στη χειρότερη περίπτωση σε άλλη χώρα της περιοχής.

«Συζήτησα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και για τη συμμετοχή Σέρβων αστυνομικών σε αποστολές και εξέφρασε ικανοποίηση επειδή η Σερβία με τον τρόπο αυτό στηρίζει την εδραίωση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ντάτσιτς συζήτησε επίσης με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που παράσχει η χώρα του στη Σερβία.

«Τον ενημέρωσα για το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας. Τον πληροφόρησα ότι το γεγονός ότι η Σερβία διεξάγει το διάλογο δεν σημαίνει αλλαγή στην θέση αρχής για το ζήτημα του καθεστώτος. Αυτό συνεπάγεται ότι η Σερβία δεν θα αλλάξει τη θέση της και δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

«Ο διάλογος διεξάγεται για την εξεύρεση ειρηνικής, βιώσιμης λύσης για τα τρέχοντα προβλήματα στο Κόσοβο και για τη διευθέτηση του προβλήματος των παράλληλων θεσμών», είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσούρκιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αλλάξει θέση και ότι στηρίζει τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσόβου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.