ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το ζήτημα των συνόρων της Κροατίας με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ίσως επιλυθεί μέσω διαιτησίας

Το ζήτημα των συνόρων της Κροατίας με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ίσως επιλυθεί μέσω διαιτησίας

Αν τα Κοινοβούλια της Κροατίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης δεν επικυρώσουν τη συμφωνία για τα σύνορα των δύο χωρών που είχαν υπογράψει οι πρόεδροι Φράνιο Τούτζμαν και Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς είναι πιθανό το ζήτημα να επιλυθεί μέσω διεθνούς διαιτησίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς σύμφωνα με το ΑΠΕ.

“Δεν γνωρίζω αν τα Κοινοβούλια θα την επικυρώσουν. Θα δούμε. Αλλά αν δεν την επικυρώσουν, υπάρχει μηχανισμός. Εμείς θα θέσουμε το ζήτημα ενώπιον διαιτησίας ή διεθνούς δικαστηρίου με πολιτισμένο τρόπο” ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Ντνέβνι Άβαζ” του Σαράγεβο.

Ο πρόεδρος της Κροατίας εκτίμησε ότι στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών “ο ρυθμός δεν είναι ο καλύτερος”, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν λύσεις.

Ο κ. Γιοσίποβιτς χαρακτήρισε τις σχέσεις της Κροατίας και της Βοσνίας – Ερζεογοβίνης πολύ καλές, αν και, όπως είπε, πρέπει να διευθετηθούν ακόμη πολλά ζητήματα.

“Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα ανοιχτά ζητήματα δεν είναι καυτά, δεν προκαλούν χαμηλά ένστικτα, πολιτικά προβλήματα και δεν εμποδίζουν τη συνεργασία εκεί που μπορούμε να συνεργαστούμε” σημείωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Ανήγγειλε ότι μετά την 1η Ιουλίου, η Κροατία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εισάγει νέα στοιχεία στις σχέσεις με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά και με ολόκληρη την περιοχή. “Στρατηγικό μας συμφέρον είναι όλες οι χώρες της περιοχής, κυρίως η Βοσνία, να ενταχθούν στην ΕΕ” δήλωσε και τόνισε ότι η Βοσνία θα έχει στο θέμα αυτό όλη την αναγκαία στήριξη από την Κροατία.

Η Κροατία δεν θα ενεργήσει όπως η Σλοβενία, που έθεσε όρους στην πορεία της Κροατίας προς την ΕΕ την επίλυση των διμερών ζητημάτων. Εμείς είμαστε πλήρως αποφασισμένοι σε αυτό και υπάρχει η διακήρυξη της Κροατικής Βουλής ότι δεν θα συνδέσουμε διμερή θέματα με ζητήματα εκπλήρωσης των κριτηρίων για την ένταξη στην ΕΕ. Θα το τηρήσουμε” είπε ο πρόεδρος της Κροατίας.

Σχολιάζοντας τα εσωτερικά προβλήματα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι η Κροατία δεν θα παρέμβει, επειδή δεν έχει φιλοδοξία να γίνει κηδεμόνας των Κροατών που ζουν στη χώρα αυτή.

Τόνισε δε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο με συμφωνία στο εσωτερικό και ότι καθοριστικής σημασίας είναι το ζήτημα της ισότητας των λαών και των ατόμων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.