ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σε εξέλιξη οι δημοτικές εκλογές στα Σκόπια

Σε εξέλιξη οι δημοτικές εκλογές στα Σκόπια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Οι εκλογές διεξάγονται για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας.

Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από τον σημερινό πρώτο γύρο πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%. Σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ύστερα από δύο εβδομάδες (7 Απριλίου). Το εκλογικό σώμα στην ΠΓΔΜ ανέρχεται σε 1.743.403 ψηφοφόρους.

Οι σημερινές εκλογές διεξάγονται στη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που είχε ξεσπάσει του προηγούμενους μήνες, για τη διευθέτηση της οποίας χρειάστηκε η μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στα Σκόπια, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να επικρατήσει στους περισσότερους δήμους με σλαβικό πληθυσμό, ενώ το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι αναμένεται να επικρατήσει στους περισσότερους δήμους με αλβανικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE Κότσε Τραγιάνοφσκι αναμένεται να επανεκλεγεί στην υπερδημαρχεία των Σκοπίων.

Κατά πάσα πιθανότητα, η αντιπολίτευση υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δεν θα κατορθώσει να μειώσει τη διαφορά με το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι και οι συσχετισμοί στη πολιτική σκηνή της χώρας θα παραμείνουν ως έχουν.

Τα δύο μεγάλα σλαβικά κόμματα, παρά τις έντονες διαφωνίες τους, αποφάσισαν να συνεργαστούν σε δύο δήμους με μεικτό εθνοτικά πληθυσμό για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εκλογής Αλβανών δημάρχων σε αυτούς. Πρόκειται για τους δήμους Στρούγκα και Κίτσεβο, οι οποίοι βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Στη Στρούγκα, όπου ο αλβανικός πληθυσμός είναι άνω του 60%, στις προηγούμενες δύο δημοτικές εκλογές είχε επικρατήσει ο υποψήφιος δήμαρχος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι.

Στον δήμο του Κίτσεβο είχε επικρατήσει ο υποψήφιος του VMRO – DPMNE, καθώς ο σλαβικός πληθυσμός αποτελούσε πλειοψηφία. Όμως, με τον νόμο για το νέο διοικητικό χάρτη από το 2004, η εφαρμογή του οποίου είχε αναβληθεί για το Κίτσεβο και θα ισχύσει από αυτές δημοτικές εκλογές, η πόλη αυτή ενώνεται με τρεις μικρότερους γειτονικούς δήμους στους οποίους πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, με αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίβολη η επανεκλογή δήμαρχου σλαβικής καταγωγής στο Κίτσεβο.

Στην ευρύτερη περιοχή του Κίτσεβο, μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, κυριαρχεί το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο είναι το μοναδικό αλβανικό κόμμα που έχει υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές για το Κίτσεβο.

Το DUI επέκρινε τη συμφωνία των δύο μεγάλων σλαβικών κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές στη Στρούγκα και στο Κίτσεβο, αναφέροντας ότι τα κόμματα των Γκρούεφσκι και Τσερβένκοφσκι αποστέλλουν «διχαστικά μηνύματα» στους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ.

Τις τελευταίες ημέρες, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στον δήμο του Κίτσεβο, όπου τόσο ο Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο Αλί Αχμέτι, οι οποίοι κατά τα άλλα είναι εταίροι στη κυβέρνηση, ύψωσαν τους τόνους, προσδίδοντας καθαρά διεθνοτικό χαρακτήρα στην εκλογική αναμέτρηση για τον δήμο αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε την ανάγκη, οι δημοτικές αυτές εκλογές στην ΠΓΔΜ να διεξαχθούν με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Τις σημερινές εκλογές επιτηρούν περίπου 400 ξένοι παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR, καθώς και πάνω από 8.000 τοπικοί παρατηρητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.