ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κομισιόν: Ανησυχητική φτώχεια και κοινωνική αναταραχή στη Βουλγαρία

Κομισιόν: Ανησυχητική φτώχεια και κοινωνική αναταραχή στη Βουλγαρία

«Ανησυχητική φτώχεια» και «αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή» στη χώρα διαπιστώνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για «ανησυχητική φτώχεια» και «αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή» στη Βουλγαρία κάνει λόγο η τελευταία, τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ (EU Employment and Social Situation Quarterly Review).

“Τα εντατικά μέτρα οικονομικής λιτότητας στη Βουλγαρία, στη διάρκεια της ύφεσης, οδήγησαν σε βελτίωση της θέσης του προϋπολογισμού (το έλλειμμα μειώθηκε από σχεδόν 4% του ΑΕΠ το 2010 σε 1% το 2012) αλλά με κόστος την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή. Πολλές διαδηλώσεις, που πήραν βίαιη τροπή, ξέσπασαν στα τέλη του Ιανουαρίου του 2013 και συνεχίζονται, έναν μήνα μετά, σε σχεδόν 30 πόλεις. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν από τους αφύσικα υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – κατά μέσο όρο δύο φορές υψηλότεροι σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Μετά την κλιμάκωση της έντασης, η κεντρο-δεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε, στις 20 Φεβρουαρίου του 2013» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

“Το κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μία από τις βασικές δαπάνες για τους Βούλγαρους πολίτες. Τοπικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι το 85% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος δαπανάται για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Σχεδόν οι μισοί από τους Βούλγαρους πολίτες (44%) βίωσαν σοβαρές υλικές στερήσεις το 2011. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και πέντε φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Οι κοινωνικοί δείκτες υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η Βουλγαρία ήταν το φτωχότερο κράτος – μέλος το 2011: το 49% του γενικού πληθυσμού και το 52% των παιδιών κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ των «15», που είναι 24% και 27% αντίστοιχα. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη μεταξύ των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, με το 61% αυτών να κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των κρατών – μελών τον Σεπτέμβριο του 2012 – 768 λέβα ή 393 ευρώ. Το 22% του εργατικού δυναμικού απασχολείται με τον κατώτατο μισθό, που έχει διαμορφωθεί στα 310 λέβα (159 ευρώ) και είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στην ΕΕ των ’17’» επισημαίνεται – μεταξύ άλλων – στην έκθεση.

“Τα στοιχεία του ΑΕΠ για τα πρώτα τρία τρίμηνα (του 2012) δείχνουν επιπλέον επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,8% από 1,7% το 2011. Το 2012, η βασική κινητήρια ‘δύναμη’ της ανάπτυξης ήταν η εσωτερική ζήτηση, ενισχυμένη από την ανάκαμψη στον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης. Παρά τη μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ, η αγορά εργασίας παρέμεινε αδύναμη, με το ποσοστό εργασίας να μειώνεται κατά 4% το 2011 και κατά 2% το 2012» τονίζεται.

Αναφέρεται ακόμη πως οι μακροχρόνια άνεργοι έφτασαν το ποσοστό του 6,5% το τρίτο τρίμηνο του 2012, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με το 2008 και στα ίδια επίπεδα με έναν χρόνο πριν.

Επίσης, οι μισοί και πλέον άνεργοι παραμένουν χωρίς εργασία έναν χρόνο μετά – 56% το τρίτο τρίμηνο του 2012, ποσοστό κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με το 2009.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων Defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.