ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Αλβανία: Αποχωρεί από την κυβέρνηση το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης

Αλβανία: Αποχωρεί από την κυβέρνηση το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης

Στην απόφαση του Κινήματος Σοσιαλιστικής Ένταξης του Ιλίρ Μέτα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα τονίζοντας ότι ο χρόνος που επελέγη – 80 ημέρες πριν από τις εκλογές στη χώρα – δεν είναι ο πλέον κατάλληλος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αποχώρηση αυτή δεν αμφισβητεί τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος ενώ απηύθυνε, παράλληλα, δημόσια πρόσκληση στο Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Κόμμα για Δημοκρατία, Ένταξη και Ενότητα των τσάμηδων, να μετάσχουν σε προεκλογική συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο κ. Μπερίσα είπε ακόμη ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και πως θα κυβερνήσει ο ίδιος έως τις εκλογές της 23ης Ιουνίου 2013.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, κάλεσε το προεδρείο του κόμματος προκειμένου να ανακοινώσει την ανοιχτή πρόσκληση προς το Κόμμα Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης του Ιλίρ Μέτα για κοινή προεκλογική συμμαχία.

Ο κ. Ράμα είπε ότι δεν πρόκειται για συμμαχία ηθικής, αλλά πολιτικής λογικής για την αλλαγή της εξουσίας.

Από την πλευρά του, το κόμμα του Ιλίρ Μέτα δεν έκανε καμιά ανακοίνωση. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι η συμφωνία για προεκλογική συμμαχία έχει “κλειδώσει”, με τον Ιλίρ Μέτα να αποδέχεται άνοδο του Έντι Ράμα στην πρωθυπουργία σε περίπτωση νίκης.

Ο κ. Μέτα φέρεται ακόμη να ζήτησε από τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρία σημαντικά υπουργεία για το κόμμα του καθώς και τη θέση του προέδρου της βουλής.

Πάντως, επίσημα ανακοινώθηκε ότι τις τελικές αποφάσεις για το αν το κόμμα του κ. Μέτα θα προχωρήσει σε προεκλογική συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ή αν θα κατέβει ανεξάρτητο ή σε δική του συμμαχία κομμάτων, θα αποφασίσουν τα κομματικά όργανα τις προσεχείς ημέρες.

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ηγείται της συμμαχίας της αντιπολίτευσης όσο και στα συμμαχικά του κόμματα.

Μέλη του προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέφεραν ότι η συμμαχία με το κόμμα του κ. Μέτα, που μέχρι τώρα ήταν στην κυβέρνηση υπό το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα θα είναι με μεγάλο πολιτικό κόστος μεταξύ των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Πιο σκληρός ήταν ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σκεντέρ Γκινούσι, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Ιλίρ Μέτα εκτελεί αποστολή του Σαλί Μπερίσα για να αποσπάσει εκ νέου ψήφους από την αριστερά, όπως και στις εκλογές του 2009, όταν το κόμμα του κ. Μέτα κατέβηκε ανεξάρτητο αναπτύσσοντας την σκληρότερη προεκλογική εκστρατεία κατά του Δημοκρατικού Κόμματος.

Απέσπασε δε, έτσι, τη στήριξη μερίδας της αριστεράς και πέτυχε να εκλέξει τρεις βουλευτές. Μετεκλογικά, συμμάχησε με το Δημοκρατικό Κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.