Σκόπια: Επικράτησε το κόμμα του Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές

Σκόπια: Επικράτησε το κόμμα του Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε στους περισσότερους από τους 30 δήμους, όπου διεξήχθη την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών.

Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι αναδείχθηκε πρώτο στους δήμους όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός.

Ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE για την υπερδημαρχεία των Σκοπίων, Κότσε Τραγιάνοφκι, επανεξελέγη, όπως αναμενόταν, καθώς στον δεύτερο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 63,5%, έναντι 36,5% του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Γιάνι Μακραντούλι.

Το VMRO-DPMNE επικράτησε στο δεύτερο γύρο και σε άλλους μεγάλους δήμους, όπως στα Μπίτολα (Μοναστήρι) και στο Βέλες, ενώ το SDSM νίκησε στο Κουμάνοβο.

Συνολικά, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι υποψήφιοι του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησαν σε 56 δήμους, ενώ οι υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενου SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι νίκησαν σε μόλις τέσσερις δήμους.

Στους δήμους όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, η υποψήφια του συγκυβερνώντος DUI, Τεούτα Αρίφι, επικράτησε στο Τέτοβο, το οποίο θεωρείται η άτυπη «πρωτεύουσα» των Αλβανών της ΠΓΔΜ, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος νίκησε και στον άλλο μεγάλο αλβανικό δήμο, Γκόστιβαρ. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2009, το DUI του Αλί Αχμέτι είχε χάσει στους δύο αυτούς δήμους.

Τέλος, στον μεικτά εθνοτικό δήμο της Στρούγκα, ο αλβανός υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, επικράτησε του κοινού υποψηφίου των δύο μεγάλων σλαβικών κομμάτων VMRO-DPMNE και SDSM.

Σε δηλώσεις του μετά τα μεσάνυχτα, ο κ.Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι οι εκλογές ήταν απόλυτα ελεύθερες και δημοκρατικές και έκανε λόγο για «ιστορική» νίκη του κόμματός του.

Αντίθετα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ισχυρίστηκε ότι οι εκλογές κάθε άλλο παρά ελεύθερες και δημοκρατικές ήταν και ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι εγκαθίδρυσε δικτατορία στη χώρα και υπό τις συνθήκες αυτές, όπως ανέφερε, ήταν αδύνατο οποιοδήποτε διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.