ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μοναστήρι: Βρέθηκαν 15 χιλιάδες βλήματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Μοναστήρι: Βρέθηκαν 15 χιλιάδες βλήματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τουλάχιστον 15 χιλιάδες οβίδες πυροβολικού διαμετρήματος 75 χιλιοστών, του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, έχουν μέχρι στιγμή ανασυρθεί κάτω από το ύψωμα Τούμπα Καφέ κοντά στο αθλητικό στάδιο της πόλης του Μοναστηριού, στα Σκόπια.

Από αυτές, περίπου 5 χιλιάδες οβίδες αποθηκεύτηκαν σε μια αποθήκη στους παλιούς στρατώνες του Μοναστηριού, άλλες 5 χιλιάδες είναι έτοιμες για μεταφορά και υπάρχουν σίγουρα άλλες 5.000 οβίδες στο σημείο που εντοπίστηκαν.

Οι πυροτεχνικοί λένε ότι η τοποθεσία των θαμμένων οβίδων εκτείνεται πιθανώς κάτω από το δρόμο που συνδέει τη νέα γειτονιά με τον κύριο δρόμο.

«Από την αρχή έχουμε 15 χιλιάδες κομμάτια που έχουν καθοριστεί. Δηλαδή 120 τόνοι χειροβομβίδων, στις οποίες υπάρχουν 5 τόνοι TNT.

Ωστόσο, ο χώρος στον οποίο υπάρχουν οι οβίδες δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζει κάτω από το δρόμο, πράγμα που σημαίνει ότι το τμήμα αυτό θα κλείσει. Ο δρόμος θα πρέπει να κατεδαφιστεί και θα πρέπει να κατεβούμε στο επίπεδο των αποθεμάτων, είπε στον ανταποκριτή της Telma TV, ο Ευθίμ Μιτρόφ, επικεφαλής της ομάδας των πυροτεχνουργών.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι οβίδες θάφτηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μία από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις εγκατέλειψε την περιοχή και προκειμένου να μην τις καρπωθεί ο αντίπαλος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι βόμβες θα καταστραφούν από την αποθήκη τον επόμενο μήνα στο πεδίο βολής Κρίβολακ. Λόγω του μεγάλου αριθμού, θα υπάρχουν πάνω από 100 μεταφορές φορτηγών, οπότε θα ζητηθεί βοήθεια από πυροτεχνικούς στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Στρατό ώστε 1.500 έως 2.000 κομμάτια να μεταφέρονται καθημερινά, οπότε η καταστροφή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες», γράφει η Sakam da Kazham.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.