ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει σήμερα την ενδιάμεση έκθεση προόδου για τη ΠΓΔΜ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει σήμερα την ενδιάμεση έκθεση προόδου για τη ΠΓΔΜ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα, Τρίτη, την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής συμπίπτει με την επίσκεψη στα Σκόπια της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τον περασμένο Δεκέμβριο εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτήσει μία ενδιάμεση έκθεση προόδου τόσο για την ΠΓΔΜ, όσο και για τη Σερβία και το Κόσοβο.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα αξιολογήσει, το προσεχές διάστημα, με βάση την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, τα βήματα της ΠΓΔΜ για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και για την επίτευξη συμβιβαστικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα αξιολογήσει την ενδιάμεση αυτή έκθεση της Επιτροπής και εάν η αξιολόγηση είναι θετική, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πρώτη φορά σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ στην έκθεσή της το 2009. Η ίδια σύσταση επαναλήφθηκε και στις εκθέσεις του 2010,του 2011 και του 2012.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είχε υιοθετήσει τις προηγούμενες συστάσεις της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια, στο πλαίσιο μίνι περιοδείας της σε χώρες της περιοχής (Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ).

Η κ. Άστον αναμένεται να συναντηθεί στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Σε ανακοίνωσή της, η κ. Άστον ανέφερε ότι μεταβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια για να εκφράσει τη δέσμευση της ΕΕ σχετικά με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.