Βούλγαρος υπουργός Άμυνας: «Τα Σκόπια ήταν υπό σερβική κατοχή στα χρόνια του Τίτο»

Βούλγαρος υπουργός Άμυνας: «Τα Σκόπια ήταν υπό σερβική κατοχή στα χρόνια του Τίτο»

«Κατά τη διάρκεια της Σερβικής κατοχής, στα χρόνια του Τίτο, αποκαλέσατε τον εαυτό σας Γιουγκοσλάβο και αυτό είναι δικαίωμά σας, αλλά μην κλέψετε την ιστορία μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας της βουλγαρικής Κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως σημειώνει η σερβική Νόβοστι.

Ο Καρακατσάνοφ είπε στη βουλγαρική τηλεόραση «bTV» ότι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία το 2017, η οποία υποχρεώνει τα μέρη να μην έχουν εδαφικές απαιτήσεις, να μην χρησιμοποιούν ρητορική μίσους και να μην κλέβουν την ιστορία μεταξύ τους.

Σε απάντηση στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι τα προαναφερθέντα σημεία ακούγονται σαν πολύ γενικές διατυπώσεις και ότι οι Σλαβομακεδόνες εξακολουθούν να θεωρούν τον επαναστάτη Γκότσε Ντέλσεφ ‘Μακεδόνα’, ο πολιτικός είπε ότι η γνώμη ενός ατόμου για κάτι δεν είναι πάντα σύμφωνη με την πραγματικότητα.

– Τι σημαίνει «θεωρούν»; Αν, για παράδειγμα, νομίζω ότι είμαι Μεξικανός, αυτό με κάνει Μεξικάνο; Πολλοί Βούλγαροι μπορεί να θέλουν να είναι Βούλγαροι και να αρχίσουν να ζουν στην Καλιφόρνια, αυτό τους κάνει αυτόματα Αμερικανούς; Δεν υπάρχει επιχείρημα «θεωρώ ή νομίζω» στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς σχέσεις. Συνήθιζαν να πιστεύουν ότι ήταν οι κληρονόμοι του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά οι Έλληνες τους είπαν «όχι, όχι όχι, δεν είστε οι κληρονόμοι τους», και συμφώνησαν – είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Από την άποψη αυτή, είπε ότι τα Σκόπια δεν μπορούν επίσης να παραμορφώσουν τα γεγονότα, αποκαλώντας τον Τσάρο Σαμουήλ ως «Μακεδόνα Τσάρο», όταν είναι γνωστός στην ιστορία ως Βούλγαρος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν επίσης Βούλγαρος και ότι αυτό αποδεικνύεται στα έγγραφα της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πολιτικούς, η Βόρεια Μακεδονία προσπαθεί να προωθήσει το ψέμα ότι η Βουλγαρία φέρεται να προσπαθεί να στερήσει από τους Μακεδόνες το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

«Δεν τους αναγκάζουμε να αλλάξουν την ταυτότητα και τη γλώσσα τους. Τους λέμε να αυτοαποκαλούνται ό, τι θέλουν, για παράδειγμα ‘Μακεδόνες’».

«Κατά τη διάρκεια της Σερβικής κατοχής, αποκαλούσατε τον εαυτό σας «Γιουγκοσέρβους» ή «Γιουγκοσλάβους» – στην εποχή του Τίτο. Αυτό είναι δικαίωμά σας. Αλλά δεν πρέπει να πούμε ότι αποκαλώ τον εαυτό μου Μακεδόνα, επειδή ο Γκότσε Ντελτσέφ ήταν Μακεδόνας ή ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν Μακεδόνας – επεσήμανε ο Καρακατσάνοφ.

Πρότεινε ότι τα Σκόπια «λένε την αλήθεια». Με την αλήθεια, σημαίνει ότι «η ιδέα του μακεδονικού έθνους δημιουργήθηκε από την Comintern το 1933 στη Μόσχα».

«Αυτή η ιδέα ζωντανεύει στη Γιουγκοσλαβία λόγω των γιουγκοσλαβικών και σοβιετικών κομμουνιστικών κομμάτων. Το επέβαλαν επίσης με τη βία, δεδομένου ότι 12-13 χιλιάδες Βούλγαροι εκτελέστηκαν στην ίδια τη Βόρεια Μακεδονία ( την τότε Βαρντάρσκα – αναφέρομαι στα γεγονότα από τον Ιανουάριο του 1945, όταν κατά τη διάρκεια του πολιτικού τρόμου στα Σκόπια, κάτοικοι που δηλώθηκαν ως Βούλγαροι σκοτώθηκαν ή καταπιέστηκαν, είπε ο Καρακατσάνοφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.