Βοσνία: «Φόβοι» για διχοτόμηση της χώρας – Οι ενέργειες της Σερβίας που «άναψαν φωτιές»

Βοσνία: «Φόβοι» για διχοτόμηση της χώρας – Οι ενέργειες της Σερβίας που «άναψαν φωτιές»

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS) καθώς και τα κοινά ενεργειακά έργα και επενδύσεις που ανακοινώθηκαν έχουν ενοχλήσει εκπροσώπους της Βοσνίας στο Σαράγεβο, οι οποίοι εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για τα αναπτυξιακά σχέδια του Βελιγραδίου και της Μπάνια Λούκα, σημειώνει η σερβική ‘Politika’.

Με την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού «Buk Bijela», το οποίο δημιουργούν μαζί η Σερβία και η RS στη Φότσα, εκπρόσωποι βοσνιακών κομμάτων μπορούσαν να ακούσουν ισχυρισμούς από ένα λεξιλόγιο που είναι γνωστό όταν σχολιάζουν εκδηλώσεις που προωθούν δεσμούς και συνεργασίες μεταξύ του σερβικού λαού και στις δύο πλευρές του Δρίνου, όπως για «επιθετικότητα και διχοτόμηση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (Β-Ε)».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε Μπισέρα Τούρκοβιτς (από το κόμμα του Ιζετμπέγκοβιτς) δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συναίνεση του κράτους της Β-Ε» για αυτό το έργο στον ποταμό Δρίνο και ότι η Σερβία «κινδυνεύει να εμπλακεί σε αυτήν την επιχείρηση».

Για τους Σέρβους εκπροσώπους, αυτή είναι μια ιστορική επιχείρηση, ενώ ο Τούρκοβιτς πιστεύει ότι αυτό το έργο «δεν συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο αντιπρόεδρος της RS, Ραμίζ Σάλκιτς (από το κόμμα του Ιζετμπέγκοβιτς) βλέπει τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Μπάνια Λούκα ως επίθεση εναντίον της Β-Ε και ως προετοιμασία για τη διχοτόμηση της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: echedoros

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.