ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Από πάνω πόλεμος, θα καταστραφούμε. Από κάτω, όλα καλά» έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. «Από πάνω και κάτω πόλεμος», τι θα γίνει;
prodeals

Οι μεγάλες επενδύσεις της Inspired Education Group στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση

Τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα μετά τη στρατηγική συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από το Inspired Education Group του Λιβανοβρετανού Nadim M. Nsouli, έναν παγκόσμιο οργανισμό ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με 115 σχολεία στο χαρτοφυλάκιό του, περνούν στο επόμενο στάδιο.

Η Inspired δείχνει σαφώς ότι ποντάρει στην Ελλάδα, μετά το διπλό «χτύπημα» σε Μωραΐτη και Γείτονα.

Το CGS (Costeas-Geitonas School) πάντως, που πορεύεται πλέον χωρίς την κυρίαρχη παρουσία του πρόσφατα εκλιπόντος Χρήστου Γείτονα, μετά την είσοδο του Inspired Education Group παίρνει μια βαθιά ανάσα, βλέποντας σε ρεαλιστική βάση το πλάνο της μεγάλης επένδυσης για τη δημιουργία μεγάλου εκπαιδευτηρίου στο Ελληνικό.

Όπως μαθαίνω, βελτιωμένες ήταν και οι οικονομικές επιδόσεις κατά τη χρήση του 2023, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 17 εκατ. ευρώ έναντι 14,61 εκατ. ευρώ το 2022 και τα κέρδη προ φόρων να πολλαπλασιάζονται σε 3,65 εκατ. ευρώ από 689.625 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Παράλληλα, εντός του 2024 η εταιρεία προέβη στην επαναγορά των ακινήτων της και την καθολική εξόφληση του πιστωτή με τη διαδικασία της κεφαλαιοποίησης της σχετικής υποχρέωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, επιτεύχθηκε η διαγραφή χρέους συνολικά 20,18 εκατ., η ταυτόχρονη ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, και η επαναφορά των ακινήτων στην ιδιοκτησία της εταιρείας με τη λήξη της σύμβασης leaseback. Υπενθυμίζεται ότι τα ακίνητα είχαν περάσει στην Probank Χρηματοδοτικές Μισθώσεις (και ακόλουθα στην Εθνική Τράπεζα) από το 2006 μέχρι το 2033. Πάμε τώρα στις νέες εταιρείες που συστάθηκαν χθες 28 Νοεμβρίου αποτυπώνοντας κατά κάποιον τρόπο τις εξελίξεις μετά τη στρατηγική συμφωνία με το Inspired Education Group. Οι δύο από αυτές με τις επωνυμίες «Red II Μ.Α.Ε.» και «Red III Μ.Α.Ε.» συστάθηκαν από τα παιδιά του Χρήστου Γείτονα, Ζωή Γείτονα και Χρήστο Γείτονα. Είναι εταιρείες holding, παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και διαχείρισης ακινήτων. Κάθε μια έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 2.580.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 5.000 ευρώ μετρητά και 2.575.000 ευρώ εισφορές σε είδος. Στη μία επικεφαλής και μοναδικός μέτοχος είναι ο Χρήστος Γείτονας με αντιπρόεδρο τη Ζωή Γείτονα και στην άλλη επικεφαλής η Ζωή Γείτονα, με αντιπρόεδρο τον Χρήστο Γείτονα, ενώ μέλος του Δ.Σ. και στις δύο είναι η Μαρία Γείτονα. Μια μέρα πριν, στις 27 Νοεμβρίου, συστάθηκε και η «Inspired Education Greece», δηλαδή ο εγχώριος βραχίονας του Inspired Education Group, που θα τρέξει τις εδώ επενδυτικές δραστηριότητες του ομίλου, με πρόεδρο του Δ.Σ. τον Anthony Morisson Leitao, αναπληρωτή πρόεδρο τον Nunο Filipe Goncalves Bugarim, και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντώνη Ταμβάκο.

Η Eurobank ετοιμάζεται να απορροφήσει την Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank -όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες- είχε από καιρό καλύψει την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) που απαιτούσε η Φρανκφούρτη. Αυτό όμως ίσχυε με τα προηγούμενα ποσοστά συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου (περίπου στο 56%). Τώρα όμως που έκλεισαν οι συμφωνίες με την Demetra Holdings Plc, τη Logicom Services Ltd και τους συνδικαλιστές, το ποσοστό της Εurobank στην Ελληνική ανεβαίνει στο 93,5% και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Δημόσια Πρόταση για όλους τους υπόλοιπους μετόχους. Κατά συνέπεια, οι απαιτήσεις Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities (MREL) αυξάνονται. Γι' αυτό η τράπεζα έσπευσε να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων για τους ελληνικούς τίτλους και δανείστηκε 600 εκατ. ευρώ με ελκυστικό επιτόκιο 3,3%, ενώ στο βιβλίο προσφορών κατατέθηκαν πενταπλάσιες προσφορές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η νέα στρατηγική του ΟΔΔΗΧ προβλέπει δύο μόνο εκδόσεις νέων ομολόγων για να μην αυξηθεί το χρέος

Ο ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum των αγορών που προκάλεσε η ανακοίνωση του ΑΕΠ στο +2,5%, αλλά και η πρώτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μέσα στην επενδυτική βαθμίδα, από τη γερμανική Scope. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2025 δεν ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Η νέα στρατηγική του ΟΔΔΗΧ προβλέπει δύο μόνον εκδόσεις νέων ομολόγων (η πρώτη θα γίνει μέσα στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου) και μάλιστα διάρκειας μικρότερης της δεκαετίας. Επίσης προβλέπονται 10 επανεκδόσεις παλαιότερων, σε συμφωνημένες ημερομηνίες. Οι δύο νέες εκδόσεις θα γίνουν σχετικά νωρίς γιατί όλα δείχνουν ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, το 2025 θα χρειαστεί να βρουν αγοραστές για ομόλογα ύψους 670 δισ. προκειμένου να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες. Η Ελλάδα δεν θέλει να εμπλακεί σ’ αυτό τον κατακλυσμό κρατικών τίτλων του 2025.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Mε ομολογιακό δάνειο ενισχύει την NOVA η μητρική εταιρεία United Group

Μέσω ομολογιακού δανείου, που εκδίδει θυγατρική της μητρικής United Group, θα λάβει χρηματοδότηση η NOVA. Το ύψος του (ανεξασφάλιστου) ομολογιακού δανείου ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από την ολλανδική Adria Cable της United. Θα έχει τη μορφή της ανανεούμενης πίστωσης, η διάρκειά του είναι 10ετής και λήγει στις 30/11/2034, ενώ το ετήσιο επιτόκιο θα ανέρχεται σταθερό σε ποσοστό 7,5%. Όπως αναφέρεται στην προ ημερών απόφαση για την έγκριση του δανείου, η έκδοσή του είναι απολύτως αναγκαία για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης της εκδότριας. Η NOVA υλοποιεί επενδύσεις με αιχμή το 5G και τις οπτικές ίνες, με τον μητρικό όμιλο United Group να έχει ανακοινώσει πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά έως το 2027, εκ των οποίων πάνω από 800 εκατ. έχουν ήδη επενδυθεί όπως έχει αναφέρει η εταιρεία. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να φέρει -μέσω της United Fiber- οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026. Σε ό,τι αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της NΟVA, παραμένει σε εξέλιξη αλλά με πολλά μπρος-πίσω και εναλλακτικά μοντέλα να εξετάζονται που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τον διαχωρισμό τηλεπικοινωνιακών και μιντιακών (συνδρομητική τηλεόραση) δραστηριοτήτων, σενάριο που είχε ακουστεί και από την έναρξη του διαγωνισμού. Όσο για το επενδυτικό ενδιαφέρον, η Εtisalat (E&) και η Saudi Telecom Company (STC) δείχνουν να παραμένουν ζεστοί, αλλά μένει να φανεί κατά πόσον μπορεί να γίνει ένα deal με αραβικά κεφάλαια και πόσο απαιτητικές είναι πλέον οι αρχικές αποτιμήσεις. Παράλληλα, τρέχουν και οι ξεχωριστές διαγωνιστικές διαδικασίες για τις υπόλοιπες θυγατρικές της United Group στα Βαλκάνια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >