Ένα ακόμη αμφιλεγόμενο κεφάλαιο στην «πράσινη μετάβαση» της χώρας ανοίγει με τις επιδοτήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, δηλαδή μπαταριών.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η τεχνολογία των μπαταριών σήμερα δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και χαμηλής απόδοσης, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλά τεχνολογικά προηγμένα κράτη να αποφεύγουν προς το παρόν τις επενδύσεις σε μεγάλης κλίμακας έργα αποθήκευσης.
Ο λόγος είναι απλός: μέσα σε 5 χρόνια, τέτοιες εγκαταστάσεις ενδέχεται να έχουν καταστεί παρωχημένες, καθώς αναμένεται η κυκλοφορία μπαταριών σαφώς πιο αποδοτικών και οικονομικών.
Παρά τα παραπάνω, οι υποστηρικτές της άμεσης εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης , μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι λόγω των συνεχών αποκοπών ενέργειας από ΑΠΕ, χάνεται πολύτιμη «καθαρή» ενέργεια.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί καμία σοβαρή οικονομική μελέτη που να τεκμηριώνει πως το κόστος της ενέργειας που χάνεται είναι μεγαλύτερο από το κόστος αποθήκευσης.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι διάτρητο, αφού η ενέργεια από ΑΠΕ παράγεται, στην ουσία, δωρεάν, χωρίς να καταναλώνεται κάποιο καύσιμο για την παραγωγή της.
Τώρα, γιατί η τιμή του ρεύματος έχει εκτοξευθεί και οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πάνω από 120 ευρώ ανά επιδοτούμενη μεγαβατώρα την ώρα που η ευρωπαϊκή αγορά κινείται κοντά στα 60 ευρώ είναι «άλλου παππά ευαγγέλιο», και αφορά το καρτέλ ενέργειας που έχει αφεθεί να δρα ανενόχλητο.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην επιδότηση των μπαταριών με 500 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο τα έργα αυτά να καταστούν τεχνολογικά και οικονομικά άχρηστα μέσα σε πέντε ή και λιγότερα χρόνια.