ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ν.Αναστασιάδης για Κυπριακό: «Υποχρεωθήκαμε σε συμβιβασμό για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» – «Η έκβαση δεν εξαρτάται από τη βούλησή μας»

Ν.Αναστασιάδης για Κυπριακό: «Υποχρεωθήκαμε σε συμβιβασμό για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» – «Η έκβαση δεν εξαρτάται από τη βούλησή μας»

Έντονο προβληματισμό και αναπάντητα ερωτήματα προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις χθες Τρίτη, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι “δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως όλοι επιθυμούμε και τα τελευταία 42 χρόνια αγωνιζόμαστε”, συμπλήρωσε δε πως “βρεθήκαμε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ένα οδυνηρό συμβιβασμό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Μάλιστα έκανε την αινιγματική δήλωση ότι η έκβαση της όλης διαδικασίας των διαπραγματεύσεων “δεν εξαρτάται από την δική μας βούληση, αλλά από την αποφασιστικότητα της Τουρκίας”.

Εξάλλου, δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα προσέλθει σε συνάντσηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία, αναγκασμένος να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της επιστροφής της περιοχής της Μόρφου.

Για πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων στο Κυπριακό, μίλησε χθες, Tρίτη, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι «φαίνεται πως έχουμε πετύχει σε αρκετά σημεία καθοριστικές συγκλίσεις που μας επιτρέπουν να πούμε ότι μπορούμε υπό προϋποθέσεις να ελπίζουμε, συγκρατημένα πάντοτε, σε μία ολοκληρωμένη πρόταση λύσης στους αμέσως επόμενους μήνες».

“Ωστόσο”, είπε, “την ίδια ώρα δεν μπορεί να είναι καθόλου βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι όπως όλοι επιθυμούμε, όπως όλοι ελπίζουμε, όπως όλοι τα τελευταία 42 χρόνια αγωνιζόμαστε”.

«Και αυτό» συμπλήρωσε «γιατί δεν εξαρτάται από τη δική μας βούληση, αλλά από την αποφασιστικότητα και την υλοποίηση μιας ρητορικής που θέλει να φέρει την Τουρκία ότι επιδιώκει και επιθυμεί τη λύση».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό θα καταγραφεί και θα διαφανεί κατά την επικείμενη σύσκεψη για το εδαφικό που θα πραγματοποιηθεί σε χώρα της Ευρώπης, ενδεχόμενα την Ελβετία.

«Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους» συνέχισε «είναι πως όσον αφορά το εδαφικό, έχουμε θέσει και έχουμε καταγράψει τα βασικά κριτήρια που πρέπει να διακρίνουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Οι μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές, τα διάφορα άλλα κριτήρια που πρέπει να διακρίνουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές οι οποίες δεν είναι παρά προσαρμοσμένες βεβαίως και με το περιουσιακό».

Αυτές τις ώρες, συνέχισε, η σκέψη δεν περιορίζεται και δεν προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές για να θεωρήσει κανείς ότι η λύση αποτελεί την επικέντρωση μόνο σε ορισμένες των περιοχών.

Αυτό που θέλουμε, είπε, είναι να πετύχουμε την επιστροφή ή το δικαίωμα της επιστροφής. «Και αυτό το έχουμε κατοχυρώσει, θα πρέπει να το πω, είναι μια εκ των σημαντικών συγκλίσεων. Η ελεύθερη διακίνηση, η ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, το δικαίωμα ενάσκησης επαγγέλματος οπουδήποτε στην Κύπρο» τόνισε.

“Βρεθήκαμε”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, “υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ένα οδυνηρό συμβιβασμό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτά οφείλονται βεβαίως και στα σφάλματα, στις έριδες, στους διχασμούς, σε αυτό που πολλές φορές έλειψε από τους Έλληνες, η βαθιά γνώση της Ιστορίας και η διδαχή από την Ιστορία ότι, οσάκις ήμασταν διχασμένοι πληρώναμε το τίμημα με καταστροφές, σημείωσε.

Ούτε τυχαία ήταν η απώλεια της Σμύρνης ή της Κωνσταντινούπολης ούτε της Μικράς Ασίας ήταν τυχαία η απώλεια”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Αυτό που προσπαθούμε σήμερα”, πρόσθεσε, “είναι ακριβώς να αποτρέψουμε τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, μέσα από πολύ δύσκολες βεβαίως συνθήκες να πετύχουμε επιτέλους την απαλλαγή της πατρίδας μας από τον κατοχικό στρατό, να επιτύχουμε την επανένωση και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, να δημιουργήσουμε ένα κράτος με βάση τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, να δημιουργήσουμε θεσμούς που να μας επιτρέψουν να έχουμε ένα κράτος λειτουργικό, βιώσιμο, που να επιτρέπει στον καθένα να ζει όπου εκείνος επιθυμεί, που επιτέλους να δώσει το δικαίωμα σε πρόσφυγες να ξαναβρούν τις πατρογονικές εστίες”.

“Να ξαναδούμε”, είπε, “να λειτουργούν οι εκκλησίες και να δούμε επιτέλους εκείνο το πνεύμα που πρέπει να επικρατεί σε μια χώρα όπου ιστορικά ο λαός της αποτελείται από διάφορα στοιχεία είτε τον Ελληνισμό, είτε τους Τουρκοκύπριους”.

Δημοσίευμα Financial Times:

Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα προσέλθουν στη συνάντηση στην Ελβετία με χάρτες και προτάσεις για το εδαφικό.

Ο κ. Αναστασιάδης θα προσέλθει στη συνάντηση αναγκασμένος να κάνει παραχωρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα, που θα αφορούν την επιστροφή της αγροτικής περιοχής της Μόρφου, μια διαρκής απαίτηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων οι οποίοι μετακινήθηκαν αλλού λόγω της τουρκικής εισβολής.

Το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι ότι η περιοχή είναι φορτωμένη πληθυσμιακά από Τουρκοκύπριους, ώστε να καθιστά την επιστροφή της αδυνατή. Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει την επιστροφή της χερσονήσου της Καρπασίας, η οποία, όπως τονίζουν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά.

Μια συμφωνία στο εδαφικό και το περιουσιακό θα ανοίξει το δρόμο για λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με το ευαίσθητο θέμα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των στρατευμάτων της Τουρκίας και της αντικατάστασής τους από μια πολυεθνική δύναμη.

Αναφορά στο δημοσίευμα κάνει το ΡΙΚ σε ανταπόκριση από το Λονδίνο. Στο δημοσίευμα σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει αναφορικά με τον διαμοιρασμό των εξουσιών στο ομόσπονδο κράτος καθώς και της καθιέρωσης μηχανισμού για την επίλυση διαφωνιών αναφορικά με την ιδιοκτησία. «Η πρόοδος αυτή ενθαρρύνει την αισιοδοξία για μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου» γράφουν οι FT.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, τονίζεται πως η απόπειρα πραξικοπήματοτος στην Τουρκία με την απόπειρα πραξικοπήματος δεν στάθηκε εμπόδιο στη διαδικασία των συνομιλιών με διπλωμάτες να τονίζουν ότι το «γεγονός πως στην Τουρκία έγιναν τόσα πολλά άνω κάτω, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, αλλά η στάση τους στο Κυπριακό δεν άλλαξε, είναι καλό σημάδι. Κι αυτό εξαιτίας της πιεστικής θέσης του Ερντογάν και του στρατού της Τουρκίας, η οποία είναι ακόμη πιο πιεσμένη μετά το πραξικόπημα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.