ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορείς να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέα τουρκική προκλητικότητα – «Έκτακτη» NAVTEX για το Barbaros δυτικά της Πάφου (φωτό, βίντεο)

Νέα τουρκική προκλητικότητα – «Έκτακτη» NAVTEX για το Barbaros δυτικά της Πάφου (φωτό, βίντεο)

Για άλλη μια φορά η Τουρκία συνεχίζει το επιθετικό της παιχνίδι καθώς εξέδωσε μια νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύει μια ζώνη για ολιγόωρες σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός».

Ξεκινά από δυτικά της Πάφου στην Κύπρου και επεκτείνεται βόρεια μέχρι τον κόλπο της Αττάλειας. Ουσιαστικά πρόκειται για λωρίδα μήκους 100 και πλάτους 5 ναυτικών μιλίων, που εφάπτεται στην προηγούμενης παράνομης NAVTEX για το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός».

Η νέα NAVTEX – που αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιεύτηκε και μέσα από τις τυπικές διαδικασίες δημοσίευσης τέτοιων ειδοποιήσεων για την περιοχή Navarea III, μέσω του Ισπανικού Βασιλικού Ναυτικού, με αριθμό αναφοράς 533 – ισχύει μόνο για σήμερα, 17 Αυγούστου μέχρι τις 8.00 το βράδυ.

Πρακτικά, είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν σεισμογραφικά σε μερικές ώρες στην εν λόγω ζώνη, ενώ και το «έκτακτο» και επείγον της NAVTEX, δείχνει ότι η Τουρκία, είτε έχει προβλήματα με τα σκάφη που πραγματοποιούν τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, είτε προσφεύγει σε «ενδιάμεσες» λύσεις μέχρι να αποφασίσει τις επόμενες της προκλήσεις αφού οι μέχρι τώρα πρακτικές που ακολουθεί δεν αποδίδουν τα αποτελέσματα που επιδιώκει.

Πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης σε μεγάλης έκτασης περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου, που επικαλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της παράνομης δέσμευσης για σεισμογραφικά του «Μπαρμπαρός», θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» που από τις αρχές της βδομάδας διέκοψε τις βόλτες του στην περιοχή και κατευθύνθηκε προς τον κόλπο της Αντάλιας, αλλά αργά χθες το απόγευμα, επέστρεψε στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου όπως αναφέρει και ο Φιλελεύθερος.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί βρισκόταν δυτικά της Πέγειας και σε απόσταση περίπου 18 ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Μαζί του επέστρεψε στην περιοχή και το συνοδευτικό σκάφος «Bravo Supporter», που χθες έδεσε στο λιμάνι της Αλάνιας.

Η πολυεθνική άσκηση που ανάγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, προγραμματίζεται να διεξαχθεί από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής και για τον σκοπό αυτό, δεσμεύτηκε με NOTAM που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, μεγάλη περιοχή, έκταση περίπου 3.500 ναυτικών μιλίων που ξεκινά από απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Πάφου – στο ύψος της Τίμης – και εκτείνεται μέχρι και 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά και με πλάτος περίπου 50 ναυτικών μιλίων προς τα βορειοδυτικά.

Παράλληλα, άσκηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με δεύτερη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, θα διεξάγεται στα ανοικτά του κόλπου της Λάρνακας.

Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» που από τα μέσα Ιουλίου βρίσκεται στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου, όπου πραγματοποιούσε μέχρι και αργά την Κυριακή σεισμογραφικά, σαρώνοντας κυρίως τμήματα των τεμαχίων 1 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, φτάνοντας σχεδόν καθημερινά μέχρι και τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου, αργά την Κυριακή σταμάτησε την διαδικασία αυτή και πήρε πορεία προς τις τουρκικές ακτές, για να επιστρέψει χθες το βράδυ πίσω.

Προηγουμένως, είχε αποχωρήσει το ένα από τα δύο συνοδευτικά σκάφη, το συνοδευτικό σκάφος, το «Apollo Moon» που έδεσε στο λιμάνι της Σινίφκης.
Η τουρκική NAVTEX προβλέπει ότι οι παράνομες δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ λήγει στα μέσα Δεκεμβρίου.

1.Η περιοχή δέσμευσης με ΝΟΤΑΜ της Κ. Δημοκρατίας –με λευκό χρώμα – για πολυεθνική άσκηση έρευνας – διάσωσης.

2.Η περιοχή «δέσμευσης» – με κόκκινο χρώμα – για σεισμογραφικές έρευνες του Μπαρμπαρός.

3.Το σημείο που έπλεε το πρωί το τουρκικό σεισμογραφικό.

4.Το σημείο όπου συνεχίζει απρόσκοπτα την γεώτρηση το «West Capella”.

Δείτε στα βίντεο την προκλητικότητα του «Μπαρμπαρός» κατά τον Ιούλιο του 2017:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.