ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Συνεχίζει τον «πόλεμο» των NOTAM και NAVTEX η Τουρκία – Παράτυπες δεσμεύσεις περιοχών ΝΔ της Πάφου (φωτό)

Συνεχίζει τον «πόλεμο» των NOTAM και NAVTEX η Τουρκία – Παράτυπες δεσμεύσεις περιοχών ΝΔ της Πάφου (φωτό)

Για άλλη μια φορά η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της πρακτική παράτυπης δέσμευσης περιοχών για δήθεν στρατιωτικές ασκήσεις NAVTEX και NOTAM κάνοντας φανερό ότι όλες αυτές της οι ενέργειες σχετίζονται με την έρευνα και ανάπτυξη των υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, με δύο νέες διαδοχικές Navtex που εξέδωσε χθες ο σταθμός Αττάλειας του Γραφείου Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με αριθμούς 818/17 και 819/17, «δεσμεύουν», για τις 31 Αυγούστου, περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, έκτασης 1.500 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων.

Η περιοχή φτάνει οριακά μέχρι και τα όρια της ζώνης διέλευσης των σκαφών υποστήριξης της γεώτρησης του West Capella, ενώ επικαλύπτει και σημαντικό μέρος της περιοχής που «δεσμεύτηκε» για τις παράνομες δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την πρώτη παράτυπη Navtex, ο σκοπός της δέσμευσης της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής είναι η διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, από τις 9 μέχρι και τις 11 πριν το μεσημέρι της επόμενης Πέμπτης όπως αναφέρει και ο Φιλελεύθερος.

Με τη δεύτερη παράτυπη Navtex, που αφορά ακριβώς στις ίδιες συντεταγμένες και θαλάσσια περιοχή, αναφέρεται ότι την ίδια ημέρα, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα, θα ρυμουλκήσει υποθαλάσσια συσκευή.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες ανακοινώσεις για ρυμούλκηση υποθαλάσσιας συσκευής, είχε εκδώσει διαδοχικά τους τελευταίους μήνες, αλλά σε περιοχές δυτικά και σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές της Κύπρου.

Στην ίδια περιοχή, τις τελευταίες ημέρες επανήλθε η τουρκική φρεγάδα F494, που πλέει στην περιοχή κατά διαστήματα μετά την έναρξη της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος». Το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του εντός των τεμαχίων 1 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

-Με αριθμό «1» με κίτρινο χρώμα η περιοχή των παράτυπων τουρκικών Navtex για την ερχόμενη Πέμπτη.

-Με αριθμό «2» με κόκκινο χρώμα η περιοχή «δέσμευσης» για το «Μπαρμπαρός.

-Με αριθμό «3» η ζώνη διέλευσης των πλοίων που υποστηρίζουν την γεώτρηση του West Capella στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, με Navtex που προειδοποιεί για την διέλευση.

-Με αριθμός «4» το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Ονισήφορος»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ότι η Τουρκία εξέδωσε χθες δύο νέες Navtex με τις οποίες δεσμεύει για τις 31 Αυγούστου περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της στην ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «η Τουρκία συνεχίζει την συνήθη προκλητική της τακτική με παραβάσεις στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας διεξάγοντας αεροναυτικές ασκήσεις δυτικά της Πάφου και παραβίαση της ΑΟΖ μας με το Barbaros ενάντια σε όλες τις αρχές του δικαίου της θάλασσας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας».

«Ως η μέχρι σήμερα τακτική μας, δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο για το θέμα που στόχο έχει από πλευράς Τουρκίας την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιώματα», υπογράμμισε.

ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη σχετικά με το γεωγραφικό προσδιορισμό δύο θαλάσσιων περιοχών στις οποίες θα παραχωρηθεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων.

Πρόκειται για μια θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο Πέλαγος και μία στην Κρήτη, δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού. Στην απόφαση προσδιορίζεται και το είδος της σύμβασης.

Για την περιοχή στην Κρήτη, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε μετά από αίτημα της κοινοπραξίας που απαρτίζουν η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ, ενώ για αυτή στη Δυτική Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής Energean Oil & Gas.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και για τις δύο περιοχές οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.