ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Κύπρος: Η πρώτη λειτουργία στην Παναγία Κανακαριά στα κατεχόμενα – Mετά από 42 χρόνια (φώτο)

Κύπρος: Η πρώτη λειτουργία στην Παναγία Κανακαριά στα κατεχόμενα – Mετά από 42 χρόνια (φώτο)

Η πρώτη Θεία Λειτουργία από το 1976 τελέστηκε σήμερα στο ναό της Παναγίας Καναρίας στη Λυθράγκωμη, που βρίσκεται στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο.

Πάνω από 500 πιστοί προσήλθαν στον συλημένο ναό για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστόφορος.

Ο ναός, που διέθετε εξαιρετικά ψηφιδωτά του 6ου αιώνα και τοιχογραφίες , αποτελεί σύμβολο της εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Κύπρου, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Ωστόσο, οι τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τον 12ο, 14ο και 16ο αιώνα φέρουν βαριά τα ίχνη της ερήμωσης τεσσάρων δεκαετιών και δεν διακρίνονται οι μορφές τους, ενώ η εκκλησία για πολλά χρόνια ήταν περιστερεώνας.

Σε κακή κατάσταση διασώζεται μόνον μία τοιχογραφία της Παναγίας με τον Χριστό πάνω από τη νότια είσοδο του ναού.

Ωστόσο, η λειτουργία έγινε σε κλίμα συγκίνησης, ενώ πολλοί επέλεξαν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων. Μετά την αρτοκλασία και το τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων της Λυθράγκωμης, έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας στον περίβολο του ναού, που είναι αφιερωμένος σε αυτή.

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Λυθράγκωμης, Ηρακλής Ιωάννου, ο οποίος χαιρέτισε τους συγχωριανούς του αλλά και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να προσέλθουν στην εκκλησία, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να γίνουν εργασίες για την συντήρηση του εκκλησιαστικού μνημείου.

Φωτογραφίες από τη λειτουργία δημοσίευσε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook το Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.