Αγκυρα για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ : «Δεν θα επιτρέψουμε έρευνες – Θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας»

Αγκυρα για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ : «Δεν θα επιτρέψουμε έρευνες – Θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας»

Την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου Κύπρου να καλέσουν τους αδειούχους στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απάντησε σε υψηλούς και πολεμικούς τόνους στα σχέδια της Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι μία απόδειξη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται ισότιμα, ενώ κάνει λόγο «για δικαιώματα και συμφέροντα στο νησί και στους φυσικούς του πόρους».

«Εκφράζουμε την ανησυχία ότι η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρείες για την λεγόμενη αδειοδότηση του τεμαχίου 7, περιορίζοντας μονομερώς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η απόφαση αυτή είναι απόδειξη ότι εξακολουθούν να αγνοούν τα ισότιμα και αναπόσπαστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Από την άλλη, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της περιοχής.

Ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 7, που ονομάζεται περιοχή αδειών, βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έχει γίνει γνωστό με τις αποφάσεις μας τον Μάρτιο του 2004 και του 2013, οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιηθεί με στόχο τις έρευνες για φυσικές πηγές στην υφαλοκρηπίδα μας, την οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την χώρα μας.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την εξής προειδοποίηση:

Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες χωρίς την άδειά μας.

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα και θα διεξάγουμε κάθε είδους δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και γεωτρήσεων.

Στην πραγματικότητα σχεδιάζονται γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στις αδειοδοτημένες περιοχές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος χθες αποφάσισε να κληθούν οι αδειούχοι στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου. Παράλληλα, στα θέματα της ενέργειας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό για τις υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως για το τεμάχιο 7 για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον για γεωλογικούς λόγους από διάφορες εταιρείες, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το άρθρο του Νόμου 5.6 που επιτρέπει για γεωλογικούς λόγους να καλέσουν τους αδειούχους στα συνορεύοντα τεμάχια για όσους το επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις. «Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια σε υφή με αυτή του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων και θα αφορά ουσιαστικά τους αδειούχους στα τεμάχια 6, 8, 10, 11».

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε η Κυβέρνηση να πάει στη λύση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 από τα γειτονικά τεμάχια και όχι στην προκήρυξη ενός νέου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως για το τεμάχιο 7 υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι γεωλογικοί λόγοι που έχουν να κάνουν με την ανακάλυψη του Κοιτάσματος Καλυψώ.

“Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ γιατί αφορά ουσιαστικά και το θέμα της ανακάλυψης του Κοιτάσματος Καλυψώ”, είπε.

Απέφυγε εξάλλου, ο ΥΠΕΜΠ να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ περί «συνοδείας» του πλωτού γεωτρύπανου της κοινοπραξίας Exxon Mobil/Qatar Petroleum από πολεμικά σκάφη προς αποφυγή προκλήσεων από την Άγκυρα, ωστόσο είπε ότι από κει πέρα ότι εμείς δεν λέμε πολλά, ακολουθώντας μια διαφορετική προσέγγιση, προκειμένου να διεξαχθούν όλα ομαλώς.

Για το τι βλέπουν οι ΗΠΑ, οι Γάλλοι και η Ε.Ε. αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα και την απουσία της Τουρκίας από τους σχεδιασμούς και τις Τριμερείς, ο ΥΠΕΜΠ είπε ότι η Άγκυρα κατ΄επιλογήν της απουσιάζει από τον ενεργειακό χάρτη, λόγω τεταμένων σχέσεων με όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής. Οι συμμαχίες που χτίζουμε δεν στρέφονται κατ’ ουδενός, είναι σημαντικό και για τις εταιρείες που έρχονται εδώ να ξοδέψουν δισεκατομμύρια να γνωρίζουν ότι ο Υπουργός της μιας χώρας μπορεί να βρει στο τηλέφωνο τον Υπουργό της γετονικής χώρας και να λυθούν άμεσα όσα προβλήματα μπορεί να έχουν προκύψει, τεχνικά, οικονομικά ή ο, τι άλλο. Βλέπετε τις σχέσεις του ΠτΔ με τους ηγέτες των γειτονικών χωρών, με μόνο αγκάθι πλέον απλά τις σχέσεις με την Τουρκία.

Αναφορικά, με τυχόν νέες αναβαθμισμένες προκλήσεις, εκ μέρους της Άγκυρας, όπως φερειπείν, την εμφάνιση για γεώτρηση του Πορθητή, ο ΥΠΕΜΠ ανέφερε ότι επεξεργαζόμαστε συνεχώς και νέα σενάρια με το ΥΠΕΞ και με την Προεδρία και έχουμε δουλέψει και προληπτικά, για κάποια ζητήμα στα οποία βεβαίως δεν μπορώ να αναφερθώ δημοσίως.

Έχουμε προβεί σε πολλές επαφές προς αποτροπή τυχόν προβοκατόρικων ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας, όλες οι πλευρές κατανοούν τη θέση μας, αλλά από κει και ύστερα θα πρέπει να είναι η πλευρά μας προετοιμασμένη για κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο που θα μπορούσε να επισυμβεί.

Δείτε το Βίντεο με τις δηλώσεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=vFZGgqOIneA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.