ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Καθηλωμένα στο έδαφος τα κυπριακά επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35 λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στην Rosoboronexport

Καθηλωμένα στο έδαφος τα κυπριακά επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35 λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στην Rosoboronexport

Τα 11 ρωσικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35, τα μοναδικά άξια λόγου εναέρια μέσα της Εθνοφρουράς στην Κύπρο, βρίσκονται καθηλωμένα στα ειδικά υπόστεγα της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στις τράπεζες της Ρωσίας, η οποία μπλοκάρει την αποπληρωμή των ανταλλακτικών των ελικοπτέρων και δεν υπάρχει τρόπος να εμβασθούν τα χρήματα για αυτόν τον σκοπό!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ρωσικού εξαγωγικού οργανισμού οπλικών συστημάτων Rosoboronexport (μέσω του οποίου η Κύπρος προμηθεύτηκε το 2002 τα ελικόπτερα και προηγουμένως τα άρματα Τ-80 και τα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ3) έχουν μπλοκαριστεί στο πλαίσιο των μέτρων που προωθούν οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για μία σειρά δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένης και της «εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές του 2016».

Οι κυρώσεις –κατά κύριο λόγο τραπεζικές– σε βάρος του Rosoboronexport επιβλήθηκαν στις αρχές περασμένου Απριλίου.

Μάλιστα σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters (ημ. 6/4/2018) εκπρόσωπος του ρωσικού εξαγωγικού οργανισμού όπλων δήλωσε ότι το μέτρο παγώματος τραπεζικών λογαριασμών που διατηρεί ο οργανισμός σε διάφορες δυτικές χώρες συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό στην πιο ακραία του μορφή».

Η Κύπρος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 δέχθηκε εντονότερη την πίεση να εφαρμόσει τα μέτρα που προωθούν οι ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Αρχές Μαΐου 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αποστείλει αυστηρή εγκύκλιο ζητώντας από τις οντότητες που εποπτεύει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελευταία επικαιροποίηση του καταλόγου κυρώσεων των ΗΠΑ σε (φυσικά και νομικά) πρόσωπα από τη Ρωσία.

Θυμίζουμε ακόμη ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του υπ. Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στην Ουάσινγκτον με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ όπου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τις ΗΠΑ για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και λίγες εβδομάδες αργότερα οπόταν επισκέφθηκε τη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, αρμόδιος για θέματα κατά της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας για να δει από κοντά τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έκλεισαν πάνω από 50.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ μόνο από τις συστημικές τράπεζες του τόπου το τελευταίο διάστημα έκλεισαν πέραν των 6.000 λογαριασμών, μεταξύ των οποίων και της Rosoboronexport και φημολογείται ότι και στην Ελλάδα έχει γίνει κάτι ανάλογο.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα Mil Mi-35 δεν πέταξαν κατά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Αντίστοιχο πρόβλημα με τα ίδια ελικόπτερα είχε προκύψει και τις μέρες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης το 2013, όταν η κατασκευάστρια εταιρεία τα καθήλωσε στο πλαίσιο προγραμματισμένης επισκευής με το επιχείρημα ότι παρήλθε ο χρόνος που καθόριζε η σύμβαση.

Η αγορά των 12 ρωσικών μαχητικών ελικοπτέρων ήταν από τα τελευταία εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αγορά τους έγινε κατά το 2002 εν αγνοία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε εκ των υστέρων από τον τότε υπουργό Άμυνας Σωκράτη Χάσικο. Τα ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο (και συγκεκριμένα στην Πάφο) με ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov. Παρήλθαν μάλιστα κάποια χρόνια για να επιδειχθούν σε στρατιωτική παρέλαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.