ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Exxon Mobil ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στο βυθοτεμάχιο 10 αλλά πόση είναι η αξία του; – Ξεπερνάει το «Ζορ»

Η Exxon Mobil ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στο βυθοτεμάχιο 10 αλλά πόση είναι η αξία του; – Ξεπερνάει το «Ζορ»

Η γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού της Exxon Mobil στη «Δελφύνη» έχει ξεκινήσει και όλοι αναρωτιούνται πόση είναι η εκτιμητέα αξία των κοιτασμάτων.

Μια εταιρεία όπως η ExxonMobil, δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα να κινητοποιηθεί για μικρού ή μεσαίου μεγέθους κοιτάσματα, ειδικά σε γεωπολιτικά περίπλοκες και γεωλογικά ανεξερεύνητες περιοχές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Οπότε για να κινητοποιηθεί η εταιρεία, τότε σαφώς και υπάρχει σημαντικός λόγος για την γεώτρηση αυτή.

Το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Δρ Ηλίας Κονοφάγος, εξηγεί ότι η ExxonMobil είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να δει με έρευνες μέσω σεισμικής ανάλυσης αν υπάρχουν στόχοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ» της Κυριακής.

Όπως αναφέρει ο κ. Κονοφάγος, «η πιθανότητα να βρεθεί αέριο είναι γύρω στα 20-25%, αλλά έχει ελπίδες. Το κοίτασμα »Ζορ» στην Αίγυπτο έχει μια οικονομική αξία σήμερα γύρω στα 150 δισ. ευρώ. Αν η »Δελφύνη» είναι γεμάτη σαν το »Ζορ», τότε μιλούμε για μια αξία 230 με 250 δισ. ευρώ.

»Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί, γιατί αυτό θα είναι μια περιουσία για τον Ελληνισμό. Ανεξάρτητα αν θα βρεθεί κοίτασμα ή όχι στη »Δελφύνη» το γεωτρύπανο »Ice Stenna Max» θα μεταφερθεί βάσει συμβολαίου, στους στόχους »Ανθεία» και »Γλαύκος» για άλλη γεώτρηση».

Οι στόχοι Ανθεία και Γλαύκος
Συνεχίζει, αναφέροντας: «Από τη στιγμή που βρέθηκε η »Καλυψώ» στο θαλασσοτεμάχιο »6» με πιθανότητα 20%, αμέσως οι πιθανότητες στη »Δελφύνη» είναι στο 25% και αν βρεθεί εκεί οι πιθανότητες στους στόχους »Ανθεία» και »Γλαύκος» φτάνουν στο 30%».

Ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, αναφερόμενος στις περιοχές που διενεργεί γεωτρήσεις η Τουρκία, εκτιμά ότι το βόρειο μέρος της Κύπρου έχει πιθανότητες εξεύρεσης φυσικού αερίου πέντε φορές λιγότερο από τις νότιες ακτές.

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Πετρελαίου, δεν ανησυχεί για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί, όπως επισημαίνει, η χώρα του εργάζεται στο πλαίσιο των συμφωνιών οριοθέτησης που έχουν συναφθεί με την Κύπρο και την Ελλάδα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=iLhn_3IDJ3Q

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το κατοχικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις μονομερείς τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να εμπλέξει και τις ΗΠΑ σε αυτή την διαδικασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή και καλεί όλες τις χώρες και εταιρείες που εμπλέκονται να ενεργήσουν με την κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.