Η Κύπρος ζητάει από την ΕΕ να πληρώσει η Άγκυρα αποζημιώσεις στους «εγκλωβισμένους» στα Κατεχόμενα

Η Κύπρος ζητάει από την ΕΕ να πληρώσει η Άγκυρα αποζημιώσεις στους «εγκλωβισμένους» στα Κατεχόμενα

Η παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένο στα κατεχόμενα Ελληνοκυπρίων, που εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεν περιορίζεται στις μερικές εκατοντάδες που συνεχίζουν να διαβιούν στην Καρπασία, υποστηρίζει η Λευκωσία, υποδεικνύοντας ότι οι εγκλωβισμένοι μετά την εισβολή αριθμούσαν περί τις 20 χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων θα απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ 4 και 6 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο.

Το θέμα έχει συζητηθεί και έχει παραπεμφθεί πολλές φορές σε επόμενες συνεδριάσεις του σώματος, ενώ τελευταία φορά εγέρθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικό υπόμνημα, η Λευκωσία αντιλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών για αναβολή της συζήτησης εξηγούνται εν μέρει από την ανάγκη να εξεταστεί η επίπτωση της απόφασης του ΕΔΑΔ, τον Μάιο του 2014, με την οποία επιδικαζόταν αποζημιώσεις ύψους 60 εκ. ευρώ στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους της Καρπασίας.

Ωστόσο, προστίθεται, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη επικαιροποιημένων στοιχείων αναφορικά με το νομικό καθεστώς των μέτρων που λαμβάνει η Τουρκία, ενώ η Άγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για την μεταχείριση των εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με τη Λευκωσία, οι παραβιάσεις που εντόπισε το ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή – και οι οποίες διαφέρουν από αυτές που σκόπευε να αποζημιώσει με την απόφαση του 2014 – δεν περιορίζονται σε καμία περίπτωση στη βλάβη που υπέστησαν οι μερικές εκατοντάδες εγκλωβισμένοι που παραμένουν στα κατεχόμενα.

Προστίθεται ότι βλάβη κινδυνεύουν να υποστούν επίσης οι κάτοικοι που έφυγαν από την Καρπασία από το 1974 και οι οποίοι έχουν περιουσία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καθώς και οι κληρονόμοι εγκλωβισμένων που δεν ζουν στα κατεχόμενα.

Από την τουρκική πλευρά, προβάλλεται μεταξύ άλλων ο ισχυρισμός ότι με σχετική απόφαση του 2008, οι εγκλωβισμένοι μπορούν να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα σε περίπτωση οριστικής αναχώρησής τους από τα κατεχόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν μια ελάχιστη επαφή, είτε μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού, είτε όντας μέλος ενός τοπικού συνδέσμου.

Επίσης, ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνει μεταβίβαση της περιουσίας σε άτομο της επιλογής τους, αρκεί η νομική διαδικασία να ξεκινήσει εντός ενός έτους από την αποχώρησή τους από τα κατεχόμενα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως για παράδειγμα πόσοι έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα από τα μέτρα που η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι έθεσε σε ισχύ και αν τα μέτρα ισχύουν και για την μεγάλη μερίδα των Ελληνοκυπρίων που αναχώρησαν από τα κατεχόμενα πριν από το 2008.

Μεταξύ άλλων, η Λευκωσία διερωτάται πόσοι τίτλοι ιδιοκτησίας εκδίδονται στα κατεχόμενα στο όνομα Ελληνοκυπρίων κληρονόμων κατ’ έτος και τί γίνεται με τους κληρονόμους που έκαναν αίτηση πριν από το 2008.

Ακόμη, η Κυπριακή Δημοκρατία διερωτάται αν λειτουργεί η γραμμή επικοινωνίας που η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι έθεσε σε λειτουργία για εξυπηρέτηση των επηρεαζόμενων.

Καταληκτικά, η Λευκωσία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις και να εκφράσει παράλληλα την απογοήτευσή της για τη συνεχιζόμενη αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Ζητά τέλος από το Σώμα να καλέσει τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν άμεσα την αποζημίωση και τον οφειλόμενο τόκο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Λευκωσία επιδιώκει επίσης όπως κληθεί η Τουρκία να δώσει πληροφορίες στα ερωτήματα που θέτει για τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων, το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου 2019 και το θέμα να εξεταστεί εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.