Ν. Αναστασιαδης: «Ο Μ. Τσαβούσογλου δεν έχει προβεί σε δηλώσεις για κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο»

Ν. Αναστασιαδης: «Ο Μ. Τσαβούσογλου δεν έχει προβεί σε δηλώσεις για κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο»

Ποτέ ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει προβεί σε δηλώσεις είτε δημόσια είτε ιδιωτικά για κατάργηση των εγγυήσεων, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, που συναντήθηκε προσφάτως με τον Τούρκο υπ. εξωτερικών, δεν τον ενημέρωσε περί τέτοιων αναφορών του κ. Τσαβούσογλου.

Ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο κ. Τσαβούσογλου έθεσε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο και να πει κατά πόσον ο ίδιος έχει ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, απάντησε «όχι, θα πρέπει να πω. Και δεν θέλω να σχολιάζω δηλώσεις εάν δεν ενημερωθώ πλήρως».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσαβούσογλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «νομίζω στις δημόσιες του δηλώσεις ποτέ, στις ιδιωτικές δηλώσεις ποτέ, δεν γνωρίζω τι έχει πει στον ΓΓ του ΑΚΕΛ και γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. Αντρος Κυπριανού για τα όσα ακριβώς ελέχθησαν περί των προϋποθέσεων και ποίων (προϋποθέσεων) και μάλιστα αν δεν εξαρτώνται ή εξαρτώνται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναμένω ότι θα τύχω της σχετικής ενημέρωσης».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Τσαβούσογλου ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα τέσσερα στάδια, ενώ έφτασε μέχρι τα δύο σε σχέση με την ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε πως δεν γνωρίζει για αυτή τη δήλωση.

«Γνωρίζω όμως το στάδιο που διέκοψε ο ΓΓ του ΟΗΕ τον διάλογο, που θεώρησε ότι τερματίζεται, τουλάχιστον η προσπάθεια στο Κραν Μοντανά, όταν επέμενε ο κ. Τσαβούσογλου ότι θα έπρεπε να συνεχιστούν οι εγγυήσεις για 15 ή αν είμαστε καλά παιδιά για δέκα χρόνια, με τον όρο της αναθεώρησης (review clause), που αυτό σημαίνει ότι αν δεν συναινούσε η άλλη πλευρά οι εγγυήσεις δεν θα τερματίζονταν ποτέ, δεν ήταν δηλαδή sunset clause», σημείωσε.

Παραβιάσεις της Τουρκίας καταγγέλλει στον ΟΗΕ η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου

H Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πόλυ Ιωάννου, με επιστολή ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2018 που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγιναν από την Τουρκία, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η επιστολή κυκλοφόρησε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.