Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα τη συζήτηση για το Κυπριακό, διεμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για θετική ανταπόκριση και από την «άλλη πλευρά».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να περάσει το ξεκάθαρο μήνυμα για τις δικές της θέσεις – και ένα είναι το μήνυμα – ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει και σήμερα το διάλογο από εκεί που διεκόπη τον Ιούλιο του 2017.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανταπόκριση και μηνύματα από την άλλη πλευρά, όχι μόνο την τουρκοκυπριακή, αλλά και την Τουρκία, η οποία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λύση του Κυπριακού, θα είναι θετικά.

Ερωτηθείς εάν αναμένεται κάτι από την παρούσα αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ότι «αυτό που προσπαθούμε είναι να περάσουμε ξεκάθαρο μήνυμα για τις δικές μας θέσεις. Και ένα είναι το μήνυμα, ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και σήμερα τον διάλογο από εκεί όπου διεκόπη τον Ιούλιο του 2017».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος και από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα και είναι αυτό που διερευνά και η κα Λουτ, βεβαίως και τις δύο πλευρές συμβουλεύεται».

Πρόσθεσε ότι «στις 4:30 το απόγευμα θα έχουμε μια νέα συνάντηση (με την Τζέιν Χολ Λουτ), θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει η ανταπόκριση και τα μηνύματα από την άλλη πλευρά», διευκρινίζοντας ότι άλλη πλευρά «δεν εννοούμε μόνο τους Τουρκοκύπριους, εννοούμε βεβαιότατα και την Τουρκία, η οποία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν αναμένεται κάτι τέτοιο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «άλλο είναι η διαμόρφωση του πλαισίου αναφοράς, ή όπως άλλως μπορεί να το ονομάσουμε, και άλλο η έναρξη του διαλόγου, αν και εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Με αυτό εννοώ ακριβώς την παράλειψη των οποιωνδήποτε παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες δεν θα επέτρεπαν μια ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου, χωρίς απειλές και χωρίς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ερωτηθείς εάν είναι έτοιμος να έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «έχω διαμηνύσει μέσω της Τζέιν Χολ Λουτ ότι είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος. Δεν είμαι εγώ εκείνος, ο οποίος αρνείτο τις συναντήσεις. Μην ξεχνάτε ότι σε δύο συναντήσεις, τον Απρίλη και αργότερα προ του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ο ίδιος ο κ. Ακιντζί δεν ήθελε ούτε φωτογράφους, διότι δεν ήθελε να δώσει την εικόνα επανέναρξης του διαλόγου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνεπώς, κατέληξε, «καλό είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό να επικεντρώσουν την προσοχή τους εκεί και όπου πρέπει».