ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στο σφυρί σπάνια διαμάντια από τον οίκο Christie’s (φωτο)

Στο σφυρί σπάνια διαμάντια από τον οίκο Christie’s (φωτο)

Ο οίκος Christie’s εγκαινίασε χθες βράδυ τη δημοπρασία ειδών υψηλής κοσμηματοποιίας στη Γενεύη με ένα ροζ διαμάντι λαξευμένο σε “σχήμα μαξιλαριού”, 16,09 καρατίων, το παχύτερο του τύπου αυτού που έχει διατεθεί σε δημοπρασία, το οποίο κατακυρώθηκε αντί 26,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το διαμάντι ονομάζεται “In the Pink” και είναι πιστοποιημένο ως “Fancy vivid Pink” (ζωηρό ροζ) από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεμολογίας (GIA). Το όνομα του αγοραστή δεν έγινε γνωστό.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, πρόκειται για ιδιαίτερα σπάνια πολύτιμη πέτρα, καθώς, σε διάστημα 250 ετών, μόνο τρία ροζ διαμάντια πάνω από 10 καράτια τύπου “Fancy vivid” έχουν τεθεί σε δημοπρασία.

Τα έγχρωμα διαμάντια, για τα οποία τη δεκαετία του 1960 επικρατούσε η άποψη πως ήταν κάτι παράξενο, θεωρούνται όλο και πιο πολύτιμα από τους συλλέκτες.

Το ροζ χρώμα του διαμαντιού παραμένει ένα μυστήριο. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι πολύτιμες πέτρες πιθανόν να είχαν εκτεθεί ταυτόχρονα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και σε μεγάλη πίεση.

Το μπλε διαμάντι

Ωστόσο ο αμερικανικός ανταγωνιστικός οίκος δημοπρασιών Sotheby’s βγάζει στο σφυρί απόψε το ακριβότερο διαμάντι της δημοπρασίας αυτής.

Πρόκειται για το μπλε διαμάντι με την ονομασία “Blue Moon Diamond”, αξίας μεταξύ 35 και 55 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τους εκτιμητές του οίκου δημοπρασιών, ένα πιθανό παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία του.

Βάρους 12,03 καρατίων, σε “σχήμα μαξιλαριού”, το διαμάντι που φέρει την πιστοποίηση “Fancy vivid blue” από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεμολογίας, διαθέτει το πιο σπάνιο και πιο ελκυστικό χρώμα για μπλε διαμάντι, επισημαίνει ο Sotheby’s.

Είναι το πιο παχύ μπλε διαμάντι σε “σχήμα μαξιλαριού” που έχει τεθεί ποτέ σε δημοπρασία. Η ανακάλυψή του στο ορυχείο Cummilan στη Νότια Αφρική είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2014 από την Petra Diamonds, την ιδιοκτήτρια εταιρία του ορυχείου.

Το παγκόσμιο ρεκόρ για διαμάντι και κόσμημα που έχει πωληθεί σε δημοπρασία διατηρεί από τον Νοέμβριο του 2010 το Graff Pink, ένα ροζ διαμάντι “Fancy Intense Pink”, 24,78 καρατίων, που είχε κατακυρωθεί στη Γενεύη από τον Sotheby’s αντί 46,15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για πιο ταπεινούς πλειοδότες, μια καρφίτσα από διαμάντια και πλατίνα, που είχε δωρίσει ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Σασά Γκιτρύ (1885-1957) στην πέμπτη σύζυγό του, Λάνα Μαρκόνι, πωλείται από τον Christie’s, αντί ποσού που κυμαίνεται μεταξύ 32.000 και 42.000 δολάρια.

Τη δημοπρασία του Νοεμβρίου στη Γενεύη εγκαινίασαν το Σαββατοκύριακο οι οίκοι Antiquorum και Phillips βγάζοντας στο σφυρί σπάνια ρολόγια χειρός.

Συλλέκτες απ’ όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τις πωλήσεις, οι οποίες απέφεραν συνολικά 6,11 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (5,65 εκατομμύρια ευρώ) για 319 ρολόγια στον οίκο Antiquorum και 27,84 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (25,61 εκατομμύρια ευρώ) στον Phillips, του οποίου πέντε ρολόγια πωλήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο και ένα Patek Philippe αντί 3 εκατομμυρίων ευρώ.

“Παρατηρήσαμε μια νέα ώθηση της αμερικανικής αγοράς που συνεχίσει να εμφανίζεται ως σημαντικός παράγοντας για τα συλλεκτικά κομμάτια”, δήλωσε ο Ετιέν Λεμεναζέ, διευθυντής του Antiquorum Γενεύης.

“Περισσότεροι από 400 συλλέκτες παρακολούθησαν τη δημοπρασία όπου υπήρξε μεγάλος ανταγωνισμός καθώς ήταν πολλοί οι ασιάτες πελάτες όπως και οι πλειοδότες από 30 χώρες”, δήλωσε ο Ορέλ Μπακς, δημοπράτης του οίκου Phillips.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για παράδειγμα, το διάσημο ρολόι Rolex Submariner του 1972 που φορούσε ο Ρότζερ Μουρ στην ταινία του Τζέιμς Μποντ “Ζήσε και άσε να πεθάνουν” πωλήθηκε την Κυριακή στη Γενεύη 335.000 ευρώ από τον οίκο Phillips.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.