Χάρη στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, το Καζακστάν και ιδίως η πρωτεύουσά του Αστάνα, εξελίσσονται σε ένα από τα πιο hot σημεία για τους αρχιτέκτονες όλου του κόσμου. Τα κτίρια που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται για να κατασκευαστούν εκεί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, και πολλές φορές ξεπερνούν σε ευρηματικότητα πολλά σχέδια από μεγάλες πόλεις της Δύσης.

Όπως για παράδειγμα η πολυκατοικία που βλέπουμε στην φωτογραφία, η οποία χαρακτηρίζεται από την ιδιωτική πίστα του σκι που διαθέτει και εκτείνεται περιστροφικά από την κορυφή του κτιρίου έως την βάση του. Σχέδιο του Shokhan Mataibekov, ο οποίος προφανώς εμπνεύστηκε από τους μεγάλους σε διάρκεια και ιδιαίτερα δριμείς χειμώνες της χώρας του, περιλαμβάνει ένα κτίριο 21 ορόφων, με 421 διαμερίσματα και την πίστα που διατρέχει το κτίριο. 

Η χρήση του δεν θα είναι αποκλειστική για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών της πολυκατοικίας, καθώς υπάρχουν σκέψεις να αποτελέσει και ένα τουριστικό αξιοθέατο για την πόλη, με ξεχωριστή είσοδο και ειδική πρόσβαση για τους κατοίκους της πόλης. 

Ενώ η διαθεσιμότητά της είναι εγγυημένη για πολλούς μήνες του χρόνου, καθώς ο χειμώνας στην χώρα κρατά από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, με θερμοκρασίες που συχνά πέφτουν και κάτω από τους -20°C. 

Όμως το υλικό που χρησιμοποιείται για την επίστρωση του διαδρόμου, το Snowflex, έχει τέτοια χαρακτηριστικά, που θα μπορεί να κάνει κανείς σκι ακόμα και χωρίς χιόνι, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κτίριο ήταν μέσα στην λίστα των βραβείων στο φετινό Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής στην Σιγκαπούρη, και κέρδισε το ενδιαφέρον δεκάδων αρχιτεκτόνων σε όλο τον κόσμο. 

Είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο, και όπως όλα δείχνουν, αν και ακόμα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σχέδιο, ο θόρυβος που έχει δημιουργήσει θα φέρει και τα απαραίτητα κεφάλαια για την τελική πραγματοποίησή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!