667 κρούσματα: Πορεία χωρίς επιστροφή για lockdown σε μεγάλες πόλεις – Θεσσαλονίκη, Καστοριά & Σέρρες πρώτες υποψήφιες

667 κρούσματα:  Πορεία χωρίς επιστροφή για lockdown σε μεγάλες πόλεις – Θεσσαλονίκη, Καστοριά & Σέρρες πρώτες υποψήφιες

Πορεία χωρίς επιστροφή για επιβολή καραντίνας σε μεγάλες πόλεις δείχνουν τα σημερινά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα, αλλά και η γενικότερη εικόνα που περνούν προς τα έξω οι κυβερνητικοί.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του λοιμωξιολόγου καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέα.

Δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Το πιθανότερο είναι να παρατηρηθεί η επιδημιολογική καμπύλη τα επόμενα 1-2 εικοσιτετράωρα και τότε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις οι οποίες θα είναι «τοπικού χαρακτήρα».

Άρα πριν το σαββατοκύριακο θα ληφθούν αποφάσεις, ίσως και για εφαρμογή από το Σάββατο.

«Πατώντας» επάνω στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων (απόλυτα λογικό αφού αυξάνονται τα τεστ) και χωρίς να αναφέρεται ότι το 25-30% πανελλαδικά και 35-40% στην Αττική αφορούν αλλοδαπούς, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, βάσει και των οδηγιών της ΕΕ να επιβάλει καραντίνα και σε άλλους νομούς πλην της Κοζάνης: Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καστοριά, «φλερτάρουν» έντονα με νέα καραντίνα.

Τι θα μείνει όρθιο στη χώρα μετά από αυτό το νέο κύμα καραντίνας, κανείς δεν ξέρει.

Στην σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι:

“Σήμερα ανακοινώνουμε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”

Εχθές καταγράφηκε και πάλι υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού (438) στη χώρα, με την Αττική να διατηρεί σταθερά την αρνητική της πρωτιά πανελλαδικά σε αριθμό νέων ατόμων θετικών στον κορωνοϊό.

Από τα 388 εγχώρια κρούσματα, τα 175 καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες στην περιφέρεια Αττικής. Συνολικά, από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκύπτει ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε τουλάχιστον 36 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Η κατάσταση στην Αττική

Η κατάταξη στην Αττική είναι ήδη βεβαρημένη με περιοχές όπως το Περιστέρι, οι λαϊκές συνοικίες στον Πειραιά, το Μοναστηράκι, η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα, η πλατεία Βικτωρίας, η Κυψέλη, τα Σεπόλια, το Μεταξουργείο, η Ομόνοια και το Θησείο να χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερα επιβαρυμένες». Το ότι κατοικούνται στην πλειοψηφία τους από αλλοδαπούς, σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι χθες στο Θησείο διενεργήθηκαν rapid test και οκτώ εκ των 340 βρέθηκαν θετικά, ενώ σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα διενεργεί τεστ στην πλατεία Συντάγματος.

Με την Αττική να εμφανίζεται οριακά σταθεροποιημένη, οι αρμόδιοι ρίχνουν ιδιαίτερο επιχειρησιακό βάρος, εκτός από την «κόκκινη» και με τοπικό lockdown Κοζάνη, στοχευμένα στις περιοχές των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για παράδειγμα και στις τρεις περιοχές δίδεται πλέον έμφαση στους ελέγχους με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ στις Σέρρες ουσιαστικά η δημοτική αρχή της πόλης έθεσε σε εφαρμογή αυστηρό πλέγμα μέτρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.