Αυτές είναι οι 25 όμορφες πόλεις του κόσμου – Ποια πήρε την πρωτιά

Πώς οι επιστήμονες εξέτασαν τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο

Αυτές είναι οι 25 όμορφες πόλεις του κόσμου – Ποια πήρε την πρωτιά

Αδιαμφισβήτητα, αν υπάρχει κάτι που μπορεί και αψηφά την ποσοτικοποίηση, αυτό είναι η ομορφιά. 

Στις μέρες μας, ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να γίνει αυτό είναι η σύγκριση μιας σειράς μετρήσεων μήκους και πλάτους μιας οπτικής εικόνας για να προσδιοριστεί πόσο κοντά βρίσκονται οι αναλογίες της στη «Χρυσή Τομή» -ένα προς περίπου 1,618.

Συχνά υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε πράγματα -σκυλιά, γάτες, φυτά, ανθρώπους- που αντικατοπτρίζουν περισσότερο αυτή την αναλογία.

Η λήψη μετρήσεων ενός μόνο λουλουδιού ή προσώπου για να διαπιστωθεί πόσο «όμορφο» είναι φαίνεται διαχειρίσιμη.

Το να προσπαθήσουμε, όμως, να αποδώσουμε μια αισθητική αξία σε μια ολόκληρη πόλη είναι λίγο πιο περίπλοκο, εξηγεί το mentalfloss.com.

Πώς οι επιστήμονες εξέτασαν τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο

Έτσι, οι αναλυτές του Online Mortgage Advisor εστίασαν τη μελέτη τους στην αρχιτεκτονική. Αρχικά άντλησαν υλικό από το Google Street View σε πόλεις σε όλο τον κόσμο για εικόνες εκατοντάδων κατοικημένων δρόμων και περίπου 2400 εμβληματικών κτιρίων.

Στη συνέχεια, υπολόγισαν τις αναλογίες όλων αυτών των οικοδομημάτων για να διαπιστώσουν πόσο στενά το καθένα ακολουθεί τη Χρυσή Τομή. «Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο κοντά είναι κατά μέσο όρο τα κτίρια μιας πόλης στο να ταιριάζουν με τη Χρυσή Τομή», έγραψαν οι ερευνητές.

Βενετία: Η ομορφότερη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με την επιστήμη

Αν δίνετε προτεραιότητα στη μαθηματική τελειότητα πάνω απ’ όλα όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι, λοιπόν, η καλύτερη επιλογή σας είναι η Ιταλία: Η Βενετία κατέλαβε την πρώτη θέση, με βαθμολογία 83,3 τοις εκατό, και η Ρώμη ήταν δεύτερη με 82. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Βαρκελώνη, στην Ισπανία, με βαθμολογία 81,9 και τέταρτη η πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, με 78,7. Την πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσε η Νέα Υόρκη συγκεντρώνοντας 77,7 βαθμούς, ακολουθούμενη από την Αθήνα με 77,5 βαθμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Φλωρεντία κατέλαβε τη 13η θέση. Η Γαλλία διαθέτει, επίσης, τρεις πόλεις στην πρώτη 25άδα: Μπορντό, Παρίσι και Στρασβούργο. Τέλος, τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ βρέθηκαν στη λίστα, από τη Νέα Υόρκη στην πέμπτη θέση έως το Μαϊάμι στην 22η.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.