ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η γλύπτρια κόρη του Λιονέλ Ζοσπέν: “Καλύτερη η τέχνη από την πολιτική” [εικόνες]

Η γλύπτρια κόρη του Λιονέλ Ζοσπέν: “Καλύτερη η τέχνη από την πολιτική” [εικόνες]

Συνήθως αρνείται να δίνει συνεντεύξεις και να μιλάει για τον διάσημο πατέρα της. Η Εύα Ζοσπέν γεννήθηκε από τον πρώτο γάμο του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Γαλλίας και προτίμησε τις τέχνες από την πολιτική.

Στο ατελιέ της που βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στην στάση του μετρό Φρανσουά Μιτεράν, η Εύα Ζοσπέν, 40 ετών σήμερα, δημιουργεί γιγαντιαία έργα που γίνονται ανάρπαστα στις εκθέσεις που κάνει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη δημιουργία δασών από χαρτόνι, των οποίων η ομορφιά, η λεπτομέρεια, ο εφήμερος χαρακτήρας της κατασκευής μας οδηγούν να αναρωτηθούμε για την ανθρώπινη ύπαρξη και για τη θέση μας στον κόσμο.

«Πάντα σκεπτόμουν ότι οι γονείς μου είχαν μια όμορφη ζωή, αλλά ήμουν πεπεισμένη ότι η δική μου θα μπορούσε να είναι πιο αστεία» εξηγεί στην Le Monde. Ως την ηλικία των 10 ετών έζησε σε ένα «παράδεισο», ένα άνετο κουκούλι. «Σεβόμουν τον πατέρα μου και τον φοβόμουν, αλλά δεν ήταν άδικος. Μου έδειχνε τα όρια, ήταν απαραίτητο». 

Ηταν 6 ετών όταν ο πατέρας της Λιονέλ Ζοσπέν έγινε γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, το 1981 και αργότερα πρωθυπουργός της Γαλίας. Ενας πατέρας που δεν ήταν μόνο ένας αυστηρός πολιτικός, τον θυμάται να της μαθαίνει να πηγαίνει στον κινηματογράφο. «Οι άντρες της γενιάς του δυσκολεύονται να εκφράσουν τα αισθήματά τους, αλλά ήταν ένας τρυφερός πατέρας».

Η Εύα Ζοσπέν εργάζεται σε χαρτόνι για να δημιουργήσει τα γιγαντιαία δάση της τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει κυριολεκτικά κάνοντας έτσι και ένα εσωτερικό ταξίδι. Κάθε δάσος δημιουργείται με ψαλίδι και υψώνεται με αργές και επιμελείς κινήσεις και είναι μια δύσκολη διεργασία. 

Η διάσημη γλύπτρια ανακάλυψε το χαρτόνι ως υλικό τυχαία, στη διάρκεια μιας μετακόμισης. Για να σχηματίσει το βάθος πρέπει να κάνει καθαρή γλυπτική, να κολλήσει και να μεταφέρει μεγάλους όγκους. Μυστηριώδες, ανησυχητικό το δάσος μοιάζει τόσο πυκνό σαν να μην μπορεί κάποιος να το διαπεράσει. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον καθένα να προβάλλει τις δικές του φαντασιώσεις, και τους δικούς του φόβους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Εύα Ζοσπέν είναι παντρεμένη με τον γλύπτη Pierre Torreton και έχουν ένα παιδί. Ο Pierre Torreton είναι ο πρώην σύζυγος της Κιάρα Μαστρογιάνι, κόρης του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και της Κατρίν Ντενέβ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.