ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τα σκάνδαλα που θα στοιχειώνουν το Μπάκιγχαμ

Τα σκάνδαλα που θα στοιχειώνουν το Μπάκιγχαμ

Εξήντα τρία χρόνια, επτά μήνες, δεκαέξι μέρες, είκοσι τρία λεπτά και συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει… Κυριολεκτικά! Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης στη Μεγάλη Βρετανία και η δεύτερη μακροβιότερη στην ιστορία μετά το βασιλιά Bhumibol Adulyadej της Ταϊλάνδης. Την ίδια στιγμή ο Κάρολος παραμένει ο πρώτος στη γραμμή του θρόνου και για κάποιους ο απρόθυμος διάδοχος! Η πριγκίπισσα, που δεν γεννήθηκε για να γίνει βασίλισσα, φόρεσε το στέμμα με τα 2.864 διαμάντια (6 Φεβρουαρίου του 1952) εξαιτίας ενός σκανδάλου. H γραμμή διαδοχής άλλαξε, όταν ο θείος της και βασιλιάς της χώρας Εδουάρδος VI διέγραψε τη γαλαζοαίματη ζωή του για τον έρωτα της Wallis Simpson. Αν και η βασιλεία της Ελισάβετ σπάει το ρεκόρ της Βικτώριας, η θητεία της δεν ήταν ποτέ ένα παραμύθι με πρίγκιπες σε λευκά άλογα και πριγκιπισσούλες με κρυστάλλινα γοβάκια. Σκιές και δράκοι στοιχειώνουν το Μπάκιγχαμ και η Ελισάβετ μια ολόκληρη ζωή αγωνίζεται να διαφυλάξει την τιμή και τη συνέχεια του οίκου.

Η πρώτη φορά που η Ελισάβετ αναγκάστηκε να «πολεμήσει» για την επιβίωση της βρετανικής μοναρχίας ήταν το 1951. Η 22άχρονη αδελφή της, Μαργαρίτα, ερωτεύτηκε τον κατά δεκαέξι χρόνια μεγαλύτερό της, παντρεμένο σμηναγό Peter Townsend. Αν και εκείνος χώρισε, ο γάμος ανάμεσα σε ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας και σε ένα χωρισμένο θνητό, εκτός από ταμπού, ήταν και απαγορευτικός. Άλλωστε η Ελισάβετ είναι και αρχηγός και θεματοφύλακας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Το ζευγάρι ζει τον έρωτά του κόντρα στη βασιλική δυσαρέσκεια. Το παλάτι πιέζει αφόρητα τη Μαργαρίτα να βάλει τέλος στην ασύμβατη σχέση και την ενημερώνει πως, αν τον παντρευτεί, θα υποστεί κυρώσεις: θα χάσει τον τίτλο της, θα στερηθεί το μισθό της και οφείλει να μετακομίσει εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Τελικά η Μαργαρίτα φέρθηκε σαν πριγκίπισσα και όχι σαν ερωτευμένη γυναίκα. Χωρίζει και με μια φορτισμένη ανακοίνωση δηλώνει: «Έθεσα τα πριγκιπικά μου καθήκοντα υπεράνω όλων των άλλων θεμάτων». Την ίδια στιγμή το παλάτι φρόντισε να μεταθέσει τον Peter στην αγγλική πρεσβεία του Βελγίου. Η πριγκίπισσα, μόνη και απαρηγόρητη για την καταδικασμένη της σχέση, ξενυχτάει, πίνει και καπνίζει χωρίς αύριο, ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις της μοιάζει χαμένη. Το 1959 ανακοινώνεται ότι παντρεύεται το φωτογράφο Anthony Jones. Η απόφασή της δεν ήταν κίνηση αγάπης, αλλά σπασμωδική αντίδραση σε μια είδηση-σοκ: Ο Townsend παντρευόταν. Η πριγκίπισσα ένιωσε προδομένη, είχαν ορκιστεί να μην παντρευτούν άλλους ανθρώπους. Η Μαργαρίτα έμεινε στην ιστορία ως η «άτυχη πριγκίπισσα». Ήταν η μόνη γαλαζοαίματη που ευχήθηκε να είχε γεννηθεί κοινή θνητή!

Η Ελισάβετ αντιμετώπιζε με υπομονή και στωικότητα όχι μόνο τους ενδοοικογενειακούς πονοκεφάλους, αλλά και τις αταξίες του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου. Στα 68 χρόνια της κοινής τους ζωής ο Φίλιππος δεν σταμάτησε να έχει αδυναμία στο γυναικείο φύλο. Εννέα μόλις μήνες μετά το βασιλικό γάμο, ο Φίλιππος είχε ήδη σχέση με άγνωστη νεαρή. Το παραστράτημά του ήταν το αγαπημένο θέμα της αυλής. Τότε η λαίδη Alice, φίλη της βασίλισσας, μην αντέχοντας το κίτρινο κουσκούς, μίλησε ανοιχτά στη βασίλισσα. Δέκα μέρες αργότερα η λαίδη Alice βρέθηκε νεκρή. Κάποιοι υπέθεσαν ότι ο θάνατός της δεν ήταν τυχαίος. Όμως ο εξωσυζυγικός έρωτας που «σφράγισε» τον Φίλιππο ήταν η Αλεξάνδρα, πριγκίπισσα του Κεντ και εξαδέλφη της Ελισάβετ. Η Αλεξάνδρα πήγαινε στο Μπάκιγχαμ όταν έλειπε η Ελισάβετ, ενώ δεν το επισκεπτόταν ποτέ όταν έλειπε ο Φίλιππος. Από το 1958 και για περισσότερα από είκοσι χρόνια ήταν παθιασμένοι εραστές.

Ο βασιλικός σύζυγος δεν έπαψε ποτέ να φλερτάρει, δεν τον πτοούσε ούτε το πρωτόκολλο. Θρυλικό έχει μείνει το… «παιχνίδι» του με την Grace Kelly την εποχή που εκείνη με τον πρίγκιπα Ρενιέ επισκέφτηκαν τη Μεγάλη Βρετανία. Τα ενσταντανέ τον δείχνουν να απολαμβάνει τη συντροφιά της Grace αδιαφορώντας επιδεικτικά για την Ελισάβετ. Στα στραβοπατήματα του Φίλιππου η Ελισάβετ δεν αντιδρούσε όχι για να μην πληγώσει περισσότερο τον ήδη διαλυμένο γάμο της, αλλά γιατί δεν επιθυμούσε να ταράξει το θρόνο και το λαό της.

Η δεκαετία του 1990 βρίσκει τη βασιλική οικογένεια στο ναδίρ της δημοφιλίας της κάνοντας ορατό τον κίνδυνο να εξαφανιστούν οι Windsor από τον παγκόσμιο μοναρχικό χάρτη. Το διαζύγιο του Κάρολου από την Diana και η εξωσυζυγική σχέση του διαδόχου με την Camilla αποτέλεσαν τους ισχυρότερους κλυδωνισμούς που γνώρισε η αγγλική μοναρχία. Στο ερωτικό γαϊτανάκι των δημόσιων αποκαλύψεων-εξομολογήσεων της απατημένης και δακρυσμένης Diana προστέθηκε και ένα ηχητικό ντοκουμέντο. Σε ηχογράφηση, που αποτέλεσε προϊόν υποκλοπής, ακουγόταν ο Κάρολος να ζητάει από την Camilla να… χωθεί στα απόκρυφα σημεία της και να γίνει… το ταμπόν της. Πρώτη φορά ο κόσμος έριχνε ματιά στην κλειδαρότρυπα της ζωής του Καρόλου. Ο γαλαζοαίματος έγινε διεθνώς ρεζίλι. Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της Diana και του Dodi, πολλοί επιμένουν πως το ατύχημα ήταν ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο εξόντωσης από τους πρίγκιπες Φίλιππο και Κάρολο. Παρ’ όλα αυτά, η Ελισάβετ κατάφερε να υπερνικήσει το σαρωτικό κύμα του Diana-gate. Το παλάτι άντεξε!

Η Ελισάβετ είναι η μόνη βασίλισσα που είδε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της να παίρνουν διαζύγιο. Επίπονος και με πολλά πρωτοσέλιδα ήταν ο χωρισμός της μονάκριβης κόρης της, της πριγκίπισσας Άννας, από τον Mark Phillips. Ο γάμος τους έγινε θρύψαλα όταν τον Αύγουστο του 1985, και ενώ είχαν ήδη δύο παιδιά, μια δασκάλα από τη Νέα Ζηλανδία δηλώνει πως έχει κρυφή σχέση και παιδί από τον Phillips. Στην εκνευρισμένη διάψευσή του εκείνη του ζητά να υποβληθεί σε τεστ DNA. Έξι χρόνια αργότερα ο Philips αναγκάζεται να υποκύψει στις πιέσεις της γυναίκας και της κοινής γνώμης. Ο πριγκιπικός σύζυγος έλεγε ψέματα. Στις 24 Απριλίου του 1992 και ύστερα από δεκαέξι χρόνια ταραγμένου έγγαμου βίου και δύο χρόνια διάστασης η Άννα και ο Peter παίρνουν διαζύγιο. Η δικαστική διαδικασία διήρκεσε μόλις τέσσερα λεπτά με τους ενδιαφερόμενους απόντες.

Στις μαύρες σελίδες του βασιλικού οίκου είναι η πιθανή διασύνδεση με τους Ναζί. Το 2015 διέρρευσε άγνωστο βίντεο, που έδειχνε τις μικρές Ελισάβετ και Μαργαρίτα να μαθαίνουν από τον Εδουάρδο VII να χαιρετούν ναζιστικά. Το επίμαχο υλικό άνοιξε ξανά το άβολο θέμα και τα αγγλικά Μέσα διχάστηκαν με τη δημοσιοποίηση του κλιπ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία του Χίτλερ συνδέεται με τα μέλη των Windsor. Ο πρίγκιπας Χάρι το 2005 είχε εμφανιστεί σε πάρτι μασκέ ντυμένος φίρερ και με το χέρι ψηλά. Οι αντιδράσεις τον ανάγκασαν να ζητήσει συγνώμη.

Ο Χάρι είναι η τρανή απόδειξη ότι πρίγκιπας γίνεσαι από τύχη και σπάνια από επιλογή. Το 2012 όλος ο πλανήτης είδε πώς διασκεδάζει ο 25άχρονος γαλαζοαίματος. Tα παγκόσμια ΜΜΕ πλημμύρισαν με φωτογραφίες του από ένα ξέφρενο πριβέ πάρτι στο Λας Βέγκας. Πικάντικη λεπτομέρεια; Ο Χάρι ήταν γυμνός! Ο πρίγκιπας ξανά σε απολογητική θέση. Οι Άγγλοι μίλησαν για εξευτελισμό του βασιλικού οίκου και η Ελισάβετ τον επέπληξε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα η 89χρονη Ελισάβετ παραμένει πιστή στις αρχές και τις αξίες της, όπως τότε στην ενθρόνισή της, που ορκίστηκε «αφοσίωση στο λαό και στη μεγάλη οικογένεια της Βρετανίας». Τα φετινά «μοναρχικά γενέθλια» συνοδεύονται από ένα μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης, αφού η βασιλική οικογένεια γεμίζει τα κρατικά ταμεία με 1 δισεκατομμύριο λίρες, ενώ ο William, η Κate και τα μικρά (George, Charlotte) δίνουν το φιλί της ζωής στους Windsor για τον 21ο αιώνα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.