Τα «παλάτια» του Ωνάση – Δεν κράτησε ούτε ένα η Αθηνά

Τα «παλάτια» του Ωνάση – Δεν κράτησε ούτε ένα η Αθηνά

Επαύλεις που θα ζήλευαν ακόμη και οι βασιλείς ανά τον κόσμο, διαμερίσματα με πανοραμική θέα στις μεγαλύτερες μητροπόλεις, βίλες πάνω στο κύμα πουλήθηκαν από την Αθηνά Ωνάση, με τελευταίο τον Σκορπιό.

Η κληρονόμος δεν έχει κανένα στην κατοχή της πια, σα να απαρνείται εντελώς την κληρονομιά της.

Το σαλέ στην Ελβετία

Εδώ και αρκετό καιρό η Αθηνά Ωνάση έχει πουλήσει και το περίφημο σαλέ της Ελβετίας, τη «Villa Crystal» στο Σεντ Μόριτζ, η οποία αποτελούσε αγαπημένο καταφύγιο τηw Χριστίνας Ωνάση, ενώ παρόλο που το ακίνητο ανήκε πολλά χρόνια στην οικογένεια, το 1976 η Χριστίνα το μετονόμασε σε «Villa Crystal» από τα αρχικά του ονόματος της ίδιας και του δεύτερου συζύγου της, Αλέξανδρου Ανδρεάδη. «Ήταν αρχές του 1976 όταν μου τηλεφώνησε η Χριστίνα και με προσκάλεσε να πάω για μερικές ημέρες στη Σουβρέτα του Σεντ Μόριτζ. Εκεί είχε ένα πολύ ωραίο σπίτι που το επεξέτεινε και το ονόμασε Villa Crystal. Πήγαινε κάθε χειμώνα διότι της άρεσε πολύ να κάνει σκι, παρόλο που συχνά πάθαινε εξάρθρωση του ώμου της…» γράφει ο Παύλος Ιωαννίδης, επίτιμος αντιπρόεδρος και ισόβιο μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στο βιβλίο του «Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις…».

Το οικόπεδο της Γλυφάδας

Στα χέρια ενός Αιγυπτίου επιχειρηματία πέρασε το 2017 το οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων της οικογένειας Ωνάση στη Γλυφάδα. Πρόκειται για ένα οικόπεδο-φιλέτο, σε απόσταση 5 λεπτών από τη θάλασσα και κοντά στο φημισμένο Γκολφ. Το συγκεκριμένο οικόπεδο πουλήθηκε από την Αθηνά το 2010 και άλλαξε δύο φορές χέρια, για να καταλήξει στον Αιγύπτιο μεγιστάνα. Μέσα στο οικόπεδο υπήρχε η βίλα Ωνάση, που κατεδαφίστηκε μετά την πρώτη πώληση. Η συγκεκριμένη μονοκατοικία λέγεται ότι αποτέλεσε, ουσιαστικά, το πρώτο περιουσιακό στοιχείο του Αριστοτέλη Ωνάση, το οποίο αγόρασε με χρήματα που έβγαλε δουλεύοντας στην Αργε¬ντινή. Από τον κήπο και τα σαλόνια της έπαυλης είχαν… παρελάσει μεγάλες προσωπικότητες και φυσικά οι γυναίκες του Ωνάση: Τίνα Λιβανού, Μαρία Κάλλας και Τζάκι Κένεντι.

Τα διαμερίσματα στο Παρίσι

Η Αθηνά δεν ήθελε να κρατήσει ούτε την ακίνητη περιουσία στην Πόλη του Φωτός. Έτσι, πούλησε το κεντρικό αλλά και τα δύο βοηθητικά διαμερίσματα του παππού της στην Avenue Fosse του Παρισιού. Στο εντυπωσιακό διαμέρισμα τηw γαλλικής πρωτεύουσαw ο Ωνάσης έζησε με τη Μαρία Κάλλας αλλά και την Τζάκι Κένεντι. Το διαμέρισμα αυτό κοσμούσαν πίνακες ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, από τα πλέον πολύτιμα κομμάτια της συλλογής έργων τέχνης του Αριστοτέλη Ωνάση, τα οποία πουλήθηκαν κι αυτά.

Το «παλάτι» του Λονδίνου

Περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ εισέπραξε η Αθηνά Ωνάση από την πώληση του ακινήτου της οικογένειας της σε μία από τις αριστοκρατικότερες συνοικίες του Λονδίνου, το Μayfair. Η συγκεκριμένη κατοικία, που χρονολογείται από 1770 και ανακαινίστηκε τουλάχιστον τρεις φορές (2 από τον Αρίστο και 1 από τη Χριστίνα) ήταν για πολλά χρόνια η βάση της οικογένειας Ωνάση στη Βρετανία. Έχει δε από τους ομορφότερους κήπους, που κάποιοι συγκρίνουν με αυτούς των παλατιών της βασιλικής οικογένειας. Το συγκεκριμένο σπίτι, που πια ανήκει σε Ρώσο επιχειρηματία, είχαν επισκεφθεί αρκετά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων φημολογείται και ο πρίγκιπας Φίλιππος, τη δεκαετία του 1960.

Η ροζ έπαυλη του Σκορπιού

Το διασημότερο σπίτι της οικογένειας, όχι μόνο για το πού βρίσκεται, ήταν η επι-βλητική ροζ βίλα στο Σκορπιό, την οποία ο Αριστοτέλης Ωνάσης λάτρευε και σε αυτήν πέρασαν τα παιδικά χρόνια τους η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος. Η πρώτη ανα-καίνιση έγινε όταν ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Τζάκι. Η Τζάκι απευθύνθηκε στον Λευτέρη Σαρίδη, που με τα υπέροχα χειροποίητα δημιουργήματα του επίπλωσε το ροζ σπίτι του Σκορπιού. Όμως, η Τζάκι δεν δίσταζε να κατεβαίνει συχνά στο Μοναστηράκι, αναζητώντας παλιές λάμπες για το φωτισμό των χώρων, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση έδειχνε στις αντίκες Χαριτάκη της οδού Βουκουρεστίου. Μετά το διαζύγιο αλλά και το θάνατο του πατέρα της και του αδελφού της, η Χριστίνα έκανε ριζική ανακαίνιση στα πάντα. Πολλά αντικείμενα και κειμήλια της βίλας έχουν διασωθεί και περάσει στην κατοχή της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, των νέων ιδιοκτητών του Σκορπιού. Πρόθεση τους είναι το συγκεκριμένο οίκημα να λειτουργεί ως μουσείο-φόρος τιμής στη μνήμη του Αριστοτέλη Ωνάση.

Η βίλα στο Λαγονήσι

Πρόκειται για το τελευταίο ακίνητο της δυναστείας των Ωνάσηδων που βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Για λίγο ακόμη, καθώς έχει μπει πωλητήριο για 15 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν το σπίτι της αδελφής του Αριστοτέλη Ωνάση, Καλλιρρόης Πατρονικόλα, το οποίο είχε μεταβιβάσει στην κόρη της, Μαριλένα, η οποία με τη σειρά της το πούλησε στον εφοπλιστή Ευάγγελο Πιστιόλη. Η βίλα, που βρίσκεται στο Λαγονήοι, έχει ανακαινιστεί ριζικά. Έχει εξοπλιστεί με συστήματα και συσκευές τελευταίας τεχνολογίας και πανάκριβα έπιπλα. Έχει συνολικό εμβαδόν 823 τετραγωνικά μέτρα και εκτείνεται σε παραλιακό οικόπεδο 5 στρεμμάτων με πανοραμική θέα στο Σαρωνικό, ενώ στον κήπο υπάρχει τεχνητή λίμνη και πισίνα. Διαθέτει επίσης τεράστιο καθιστικό, 7 μάστερ κρεβατοκάμερες, εκ των οποίων δύο σουίτες, καθώς και playroom και γυμναστήριο με χαμάμ. Στον εξωτερικό της χώρο η βίλα διαθέτει εκκλησάκι, πλήρως εξοπλισμένο μπάρμπεκιου, τραπεζαρία με μαρμάρινο πάγκο και ένα ξεχωρι¬στό βοηθητικό κτίσμα με δύο ακόμη υπνοδωμάτια για το προσωπικό.

Δείτε φωτογραφίες από τα αποκτήματα του Ωνάση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.