ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οι απλοί κανόνες για να μην γίνει η selfie.. τραγωδία

Οι απλοί κανόνες για να μην γίνει η selfie.. τραγωδία

Η “τέχνη” του selfie έχει γίνει ανάρπαστη ανά τον κόσμο, ενώ δεν γνωρίζει από διαφορά γενεών. Αλλά έγκειται ένα βασικό πρόβλημα. Αν και σε όλους μας αρέσουν τα χαμόγελα και τα γλυκά ενσταντανέ που σας δείχνουν να περνάτε καλά, πολλές selfie που εμφανίζονται στα social media είναι απλά απαράδεκτες.

Από “αστείες” selfie σε μνημεία τραγωδίας, μέχρι selfie οι οποίες για να βγουν χρειάζονται τόλμη και περίσσια ανευθυνότητα και πολλές φορές καταλήγουν και αυτές σε τραγωδία (βλ. Άκρη του γκρεμού, μέσα σε αυτοκίνητα κτλ.), ιδού τα στοιχεία που κάνουν μία selfie παράδειγμα προς μίμηση και όχι αποφυγή.

ΜΗΝ τραβάτε selfie σε σημεία ιστορικής σημασίας λόγω τραγωδίας όπως στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ατυχημάτων (ναι, έχει συμβεί και αυτό). https://img.washingtonpost.com/wp-apps/imrs.php? data-cke-saved-src=https://img.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp-content/uploads/sites/32/2014/07/620-breanna.jpg&w=1484 src='data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20210%20140%22%3E%3C/svg%3E' data-src=https://img.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp-content/uploads/sites/32/2014/07/620-breanna.jpg&w=1484

Εάν σκεφτείτε έστω και για μία στιγμή πως δεν θα ήταν σωστό και πρέπον να τραβήξετε selfie εκεί που βρίσκεστε, τότε απλά μην το κάνετε.

ΝΑΙ στο να κάνετε τον εαυτό σας tag στο ιστορικό ή τραγικό σημείο και να εξιστορήσετε το τί έχει συμβεί με λίγα και μεστά λόγια. Ακόμη καλύτερο από το tag θα ήταν η επεξήγηση και εξιστόρηση επί προσωπικού επιπέδου με τους φίλους σας όταν τα ξαναπείτε από κοντά.

ΜΗΝ μπλοκάρετε τη θέα άλλων. Δεν υπάρχει κάτι πιο άσχημο και απρεπές από το να τρέχει κάποιος να πάρει selfie μπροστά σε, παραδείγματος χάριν, ένα πίνακα ζωγραφικής ή ένα ιστορικό μέρος, μπλοκάροντας τη θέα όλων των υπολοίπων. Μακριά.

ΝΑΙ στο να περιμένετε μέχρι να φύγει το γκρουπ επισκεπτών ή ο πολύς ο κόσμος, ή απλά να αλλάξετε γωνία έτσι ώστε να μην ενοχλείτε.

ΜΗΝ ρισκάρετε τη σωματική ακεραιότητα άλλων ή και τη δική σας. Το να παίρνετε φωτογραφίες από την κορυφή ενός κτιρίου είναι ωραίο αλλά το να πέσετε από 3 μέχρι και 103 ορόφους και να καταλήξετε στο νοσοκομείο ή χειρότερα, δεν είναι και το πιο σοφό.

ΝΑΙ στο να χρησιμοποιείτε διαφορετικές γωνίες λήψης για να πάρετε τη selfie, ιδιαίτερα όταν είσαστε 100% ασφαλείς. https://selfiecapital.files.wordpress.com/2014/10/death-defying-selfie-1.jpeg

ΜΗΝ αφήσετε το “κυνήγι” για την τέλεια selfie να σας χαλάσει το ταξίδι. Η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι η μνήμη η οποία “βάφει” τις φωτογραφίες και με το καλύτερο φίλτρο της ταξιδιωτικής απόλαυσης χωρίς να χρειάζεται ειδική εφαρμογή.

ΝΑΙ στο να τραβήξετε μία γρήγορη φωτογραφία και μετά να αφεθείτε στην πραγματική απόλαυση του μέρους στο οποίο βρίσκεστε. Εσείς το επισκέπτεστε, όχι η κάμερα ή το κινητό σας.

ΜΗΝ παρακούτε τους κανόνες του μέρους στο οποίο βρίσκεστε. Πολλές συναυλίες απαγορεύουν τα selfie sticks ενώ πάρα πολλά μουσεία απαγορεύουν τις φωτογραφίες.

ΝΑΙ στο να γνωρίζετε το τί ακριβώς είναι επιτρεπτό και τί δεν είναι.

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ταμπλέτα για να πάρετε φωτογραφία. Πρώτον φαίνεται πραγματικά χαζό. Δεύτερον γίνεστε στόχος για να σας το βουτήξουν. Τρίτον, δεν είστε ελεγκτής εναέριας κίνησης για να χρησιμοποιείτε κάτι τόσο μεγάλο για να κάνετε τη δουλειά σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΝΑΙ στο να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ή μία απλή κάμερα, και ΝΑΙ στο να ακολουθείτε όλους τους παραπάνω κανόνες που βασίζονται στη λογική και στον σεβασμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.