ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η γιορτή της μπανάνας στο χωριό Άρβη της Κρήτης – Παρασκευή 9 Αυγούστου

Η γιορτή της μπανάνας στο χωριό Άρβη της Κρήτης – Παρασκευή 9 Αυγούστου

Την 3η Γιορτή Μπανάνας Άρβης διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρβης με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Βιάννου και του Συνεταιρισμού Μπανανοπαραγωγών Κρήτης από αύριο 9 έως 11 Αυγούστου 2019.

Οι κάτοικοι της Άρβης θέλοντας να τιμήσουν το μοναδικό αυτό προϊόν διοργανώνουν κάθε χρόνο μία γιορτή καλώντας στο χωριό όσους επιθυμούν να γευτούν μικρές αλλά αρωματικές και εύγεστες μπανάνες και να περιηγηθούν στις μπανανοφυτείες. Και ακόμη να γνωρίσουν την ιστορία της κρητικής μπανάνας.

Η ιστορία της κρητικής μπανάνας

Το 1920 ο καλόγερος Λουκάς από τη Μονή Αγίου Αντωνίου Άρβης, επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους, είχε κρύψει στον σκούφο του ένα φυτό μπανάνας. Έτσι ξεκινάει η καλλιέργεια μπανάνας στην Άρβη, μία καλλιέργεια που είναι συνδεδεμένη με το χωριό. Σκοπός λοιπόν της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του μοναδικού αυτού τοπικού προϊόντος, η γνωριμία της αρβίτικης μπανάνας με το ευρύ κοινό και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα της γιορτής της μπανάνας

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, λαϊκή βραδιά, θεατρικά δρώμενα, έκθεση φωτογραφίας κ.α. ενώ κατά τη διάρκεια της γιορτής θα προσφερθούν δωρεάν μπανάνες, κοκτέιλ και γλυκά φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού με βάση την μπανάνα. Η έναρξη της γιορτής θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 8 μ.μ.

Μια από τις αφίσες της γιορτής της μπανάνας

Η Άρβη με τους 500 περίπου κατοίκους είναι το παραθαλάσσιο χωριό του δήμου Βιάννου Ηρακλείου μέσα σε μία κατάφυτη κοιλάδα από μπανάνες στην πλευρά του Λιβυκού Πελάγους. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η παραγωγή μπανάνας, ντομάτας και κηπευτικών ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουριστικός τομέας με τους επισκέπτες Έλληνες και ξένους να θαυμάζουν τις αμμώδεις ακρογιαλιές της περιοχής αλλά και το επιβλητικό φαράγγι της Άρβης.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα:

Παρασκευή 9 Αυγούστου

18:30: Έναρξη της 3ης Γιορτής Μπανάνας Άρβης

Αγιασμός

Ομιλία από τον Αριστομένη Ι. Συγγελάκη, Διδάκτωρ Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

21:00: Κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Παντελή Κουκουλάκη

Σάββατο 10 Αυγούστου

Λαϊκή βραδιά

Κυριακή 11 Αυγούστου

20:30: Θεατρική παράσταση: «Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες». Από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου σε σκηνοθεσία του Μάνου Μανιά.

22:00: Παραδοσιακή κρητική βραδιά από τους νέους και νέες του χωριού, με τη συνοδεία του Άρη Αστυρακάκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

23:00: Λήξη της 3ης Γιορτής Μπανάνας Άρβης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.