ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Από που προήλθε το ρεβεγιόν που κάνουμε τις γιορτές;

Από που προήλθε το ρεβεγιόν που κάνουμε τις γιορτές;

Eσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν για την αλλαγή της χρονιάς είναι η συνήθης ερώτηση των ημερών. Όμως τι σημαίνει ρεβεγιόν, από πού προήλθε και πότε καθιερώθηκε;

Το ρεβεγιόν είναι η γιορτή στο σπίτι με την συμμετοχή φίλων και συγγενών για την αλλαγή του έτους. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός αφού είναι η πρώτη μάζωξη της νέας χρονιάς, που συνδυάζεται με πλούσιο τραπέζι, πληθώρα ευχών και αστείρευτο κέφι.

Από που προήλθε το ρεβεγιόν;

Από που όμως προήλθε το ρεβεγιόν; Είναι γαλλική λέξη (réveillon) και έχει τη ρίζα της στο ρήμα réveiller που σημαίνει ξυπνώ. Το réveiller προέρχεται από το λατινικό vigilo που δηλώνει αγρυπνώ ή βρίσκομαι σε εγρήγορση, αλλά όχι για να πάω στην εκκλησία.

Σημαίνει αγρυπνώ για να γλεντήσω, να παίξω χαρτιά κ.ο.κ.

…και πότε;

Πότε όμως καθιερώθηκε το ρεβεγιόν; Όλα άρχισαν κάπου στον 18ο αιώνα όταν το τραπέζι στρωνόταν για να γεμίσει τα πεινασμένα στομάχια των εκκλησιαζόμενων Γάλλων, που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη νυχτερινή λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων και φυσικά δήλωνε και το τέλος της νηστείας.

Με τη διάδοση της γαλλικής κουζίνας αυτό το σημαντικό δείπνο έγινε γνωστό στις γαλλικές αποικίες και με την συμβολή και των γάλλων σεφ που εργαζόταν ανά τον κόσμο, μεταφέρθηκε σε πολλές χώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και κάπως έτσι φτάσαμε στις μέρες μας που το réveillon υιοθετήθηκε από όλους μας και καταλήξαμε να ρωτάμε τους φίλους μας που θα κάνουν ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Καλή Πρωτοχρονιά και Χρονιά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.