Αυτές τις τροφές δεν θα πρέπει να πλένετε ποτέ πριν από το μαγείρεμα

Αυτές τις τροφές δεν θα πρέπει να πλένετε ποτέ πριν από το μαγείρεμα

Το πλύσιμο μίας τροφής αποτελεί τον πλέον ασφαλέστερο τρόπο για να καθαριστεί από βρωμιά και βακτήρια.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαίσθησή σας σχετικά με την καθαριότητα μπορεί να μην είναι πάντα σωστή.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές, που μπορεί να έχετε την τάση να τις πλένετε πριν το μαγείρεμα, αλλά όπως προειδοποιούν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε.

Μάλιστα, η προσπάθεια πλύσης αυτών των τροφίμων θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Ποτέ μην πλένετε ωμό κρέας, πουλερικά και αυγά

Αφότου αγοράσετε κρέας, πουλερικά από το κατάστημα, μπορεί να νιώθετε την τάση να τα ξεπλύνετε, για να απαλλαγείτε από οτιδήποτε παραμένει από το αγρόκτημα, ή απλώς από τη συσκευασία που φυλάσσονταν. Ωστόσο, το CDC συμβουλεύει το εξής:

“Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να σκορπίσει μικρόβια στον νεροχύτη, στους πάγκους και σε άλλες επιφάνειες στην κουζίνα σας. Από εκεί, αυτά τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα και να σας αρρωστήσουν”.

Έρευνες δείχνουν ότι το πλύσιμο του κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες διασταυρούμενης μόλυνσης

Πρόσφατη έρευνα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) διαπίστωσε ότι το πλύσιμο κρέατος ή πουλερικών αυξάνει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης στην κουζίνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τροφογενείς ασθένειες. Οι ειδικοί συστήνουν στους καταναλωτές να εγκαταλείψουν αμέσως αυτήν την επικίνδυνη συνήθεια:

“Αποφύγετε το πλύσιμο ωμού κρέατος και πουλερικών, διότι δυνητικά επιβλαβή βακτήρια στην επιφάνεια του ακατέργαστου προϊόντος μπορούν να συσσωρευτούν σε υψηλές συγκεντρώσεις μέσα στον νεροχύτη και μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης να φτάσουν σε τρόφιμα που καταναλώνονται χωρίς μαγείρεμα (φρούτα, λαχανικά, ψωμί κ.α.)”.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι τα περισσότερα βακτήρια είναι αρκετά χαλαρά στην επιφάνεια αυτών των τροφών, οπότε το ξέπλυμά τους μπορεί να τα “ξεκολλήσει” εύκολα, επιτρέποντας στα βακτήρια να εξαπλωθούν εύκολα.

Το πλύσιμο των αυγών τα κάνει πιο επιρρεπή σε βακτήρια

Με το κρέας είναι πιο προφανής η διασταυρούμενη μόλυνση, αλλά οι κίνδυνοι είναι λιγότερο εμφανείς με τα αυγά. Το πλύσιμο ενός αυγού μπορεί να βοηθήσει ενεργά στην μεταφορά επιβλαβών βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, από το εξωτερικό του αυγού στο εσωτερικό του. Όταν πλένετε ένα αυγό, τα φυσικά εμπόδια που έχει το κέλυφος καταστρέφονται, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να περάσουν στο εσωτερικό του, εκεί που βρίσκουν ένα τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Τα βακτήρια μπορούν στη συνέχεια να φτάσουν σε εσάς εάν δεν μαγειρέψετε τα αυγά σας αρκετά καλά, δηλαδή όταν ο κρόκος μένει υγρός μετά το μαγείρεμα.

Το USDA λέει πως όταν γεννιούνται τα αυγά, έχουν μια φυσική, προστατευτική επικάλυψη, η οποία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι βακτηρίων. Αυτή αφαιρείται με την εμπορική διαδικασία πλύσης. «Αντικαθίσταται από μια ελαφριά επίστρωση βρώσιμου ορυκτέλαιου, η οποία αποκαθιστά την προστασία για μακροχρόνια αποθήκευση αυγών στο σπίτι», εξηγεί το USDA. «Ο επιπλέον χειρισμός των αυγών στο σπίτι σας, όπως το πλύσιμο τους, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, ειδικά εάν το κέλυφος σπάσει».

Το πλύσιμο κρέατος και πουλερικών είναι περιττό στην σύγχρονη εποχή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το USDA αναφέρει ότι το πλύσιμο των τροφών αυτών δεν είναι πλέον απαραίτητο με τις τρέχουσες εμπορικές τεχνικές πλυσίματος. Το πλύσιμο «για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, την λάσπη, το λίπος ή το αίμα μπορεί να ήταν κατάλληλο πριν από δεκαετίες όταν πολλοί έσφαζαν κι ετοίμαζαν το φαγητό τους στις φάρμες και τα χωράφια, αλλά με το σύγχρονο σύστημα ασφάλειας τροφίμων αυτό δεν χρειάζεται». Το κρέας και τα πουλερικά καθαρίζονται αρκετά καλά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Επομένως, κάθε περαιτέρω πλύσιμο είναι ένας περιττός πρόσθετος κίνδυνος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.