ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Τα πιο χαρακτηριστικά «φαγητά δρόμου» ανά τον κόσμο (φωτό)

Τα πιο χαρακτηριστικά «φαγητά δρόμου» ανά τον κόσμο (φωτό)

Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή είναι το φαγητό, ποιος μπορεί να το αρνηθεί; Από το μαγειρευτό φαγητό της μαμάς που κανείς δεν μπορεί να πει «όχι» και να φάει μία μόνο μπουκιά, μέχρι το δείπνο σε ένα ακριβό εστιατόριο με γκουρμέ γεύσεις και εκλεκτά κρασιά, οι κάθε λογιών γεύσεις γαργαλάνε τον ουρανίσκο και προσφέρουν ευφορία.

Και υπάρχει και μια κατηγορία από μόνη της, το street food. Αυτό το φαγητό που τρώμε στο πόδι και που ενώ γνωρίζουμε ότι δεν είναι και η επιτομή της υγιεινής διατροφής, δεν μπορούμε να του αντισταθούμε.

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη τα αυθεντικά τοπικά πιάτα μαγειρεύονται στο δρόμο και μας καλούν με τις μυρωδιές τους να τα δοκιμάσουμε. Και οι σεφ τους δεν παίρνουν ικανοποίηση από τα αστέρια Μισελέν αλλά από τα χαμόγελα των περαστικών, που αποτελούν γι’ αυτούς τα καλύτερα βραβεία για τις δημιουργίες τους.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικά από τα πιο νόστιμα street food ολάκερης της οικουμένης.

Durum – Τουρκία DURUM

Πίτα από σκληρό σιτάρι γεμισμένη με αρνάκι, κοτόπουλο ή αρνίσιο κεμπάπ με καρυκεύματα. Γαρνίρεται με κρεμμύδια, ντομάτες και μαϊντανό και γεμίζει γεύσεις και μυρωδιές τη βόλτα σας στην Κωνσταντινούπολη.

Τang hu lu – Σανγκάη tan hu lu

Μια γλυκιά φρουτώδης απόλαυση που μοιάζει εξωτερικά με το δικό μας σουβλάκι, χωρίς ίχνος κρέατος όμως. Κομμάτια από διάφορα καραμελωμένα φρούτα όπως φράουλες, kiwi, πορτοκάλια, κεράσια και μπανάνες μπαίνουν στο καλαμάκι και μας προσφέρουν μια γλυκιά απόλαυση.

Vada Pav – Ινδία vada

Βραστές πατάτες που τις αλευρώνουν βάζουν μπαχάρια και τις τηγανίζουν, με αποτέλεσμα αυτές να αποκτούν μια τραγανή κρούστα. Στη συνέχεια φτιάχνουν έναν τύπο σάντουιτς με στρογγυλό ψωμάκι και γέμιση την πατάτα. Σερβίρονται με σάλτσα chutney, που φτιάχνεται αό μια ανάμειξη φρούτων ή λαχανικών και μπαχαρικών.

Murtabak – Σινγκαπούρη, Μαλαισία food-ok-2

Τηγανίτα που μπορείς να τη γεμίσεις με ότι λαχταρά η όρεξή σου (αυγά, κρεμμύδια, ντομάτες και πολλά μπαχαρικά).

Κρέπες – Παρίσι Screen-Shot-2015-05-27-at-8.00.49-pm-1030x699

Οι Γάλλοι θεωρούν τις κρέπες ένα από τα πιο νόστιμα street food. Οι επιλογές πολλές: αλμυρές με ζαμπόν και τυρί ή γλυκές με σοκολάτα ακόμα και φρούτα αποτελούν ένα από τα νοστιμότερα γευστικά διαλλείματα στην πολύβουη καθημερινότητα του Παρισιού.

Cheesesteak – Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ herocheesesteak01

Αν βρεθείτε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα από τα πιο γνωστά και νόστιμα street food. Μαλακό ψωμάκι σαν του χάμπουργκερ με λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού και λιωμένο τυρί προβολόνε. Σερβίρεται με τηγανιτά κρεμμύδια, μανιτάρια και πιπέρι.

Choripan – Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Περού, Πουέρτο Ρίκο, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα choripan

Σάντουιτς με λουκάνικο μέσα σε τραγανό ψωμί και σάλτσα Chimichurri. Η σάλτσα αυτή είναι πράσινη από ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίγανη, κρεμμύδι, σκόρδο, νιφάδες από πιπεριά τσίλι, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι ή λεμόνι.

Bunny chow – Νότια Αφρική SA-Bunny-Chow-6

«Σκαμμένο» ψωμάκι γεμισμένο με κρέας και κάρι

Τσούρος – Ισπανία multitud_de_churros

Μοιάζουν με τους δικούς μας λουκουμάδες, αλλά αντί να είναι στρογγυλοί έχουν μακρόστενο σχήμα. Αφράτα μπαστουνάκια ζύμης πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα. Αν θέλετε μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ντιπ από παχύρρευστη σοκολάτα.

Currywurst – Γερμανία 56bb5005-3864-47fc-8ac4-708346204482

Ένα από τα πιο αγαπημένα «βρώμικα» των Γερμανών. Λουκάνικο, κομμένο και βουτηγμένο σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας και κάρι. Στις πιο δημοφιλείς προτιμήσεις είναι η σάλτσα ινδικών καρυκευμάτων και το καυτερό τσίλι.

Smazeny syr – Τσεχία Screen-Shot-2013-05-12-at-11.53.42-AM

Παναρισμένο τυρί που τηγανίζεται και μπαίνει σε ψωμάκι του χάμπουργκερ

Μύδια – Ιρλανδία mussels

Μπορεί για τους Έλληνες τα θαλασσινά να είναι ένα φαγητό που τρώνε σε ακριβό εστιατόριο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους Ιρλανδούς. Τα φρέσκα θαλασσινά είναι δημοφιλή στη χώρα και αποτελούν αγαπημένο street food. Πωλούνται αχνιστά και κάποιες φορές με βούτυρο και τριμμένη φρυγανιά.

Σούπα mohinga – Μιανμάρ shutterstock_47131576

Ψαρόσουπα με noodles, το εθνικό φαγητό της χώρας

Takoyaki – Ιαπωνία takoyaki_at_the_richmond_night_market_by_squeakymarmot

Τηγανίτες σε σχήμα μπάλας που είναι τραγανές απέξω και κρεμώδεις μέσα και είναι γεμιστές με χταπόδι. Τα σερβίρουν συνήθως με φύκια, μπάρμπεκιου σως, κρεμμυδάκια, μαγιονέζα και τσιπς ψαριού. Τα takoyaki σερβίρονται εξαιρετικά καυτά.

Χοτ Ντογκ – Ισλανδία img_2555-1

Μπορεί τα χοτ ντογκς να είναι ένα street food που τρώγεται στις περισσότερες χώρες, το καλύτερο όμως μπορείτε να το φάτε στην Ισλανδία, σύμφωνα με τη «βίβλο» της γαστρονομίας, τον οδηγό Michelin. Αντί για τη γνωστή συνταγή με χοιρινά ή μοσχαρίσια λουκάνικα δοκιμάστε τα τοπικά αρνίσια λουκάνικα και συνοδεύστε τα με τραγανά τηγανητά κρεμμύδια και σάλτσα remoulade, που έχει βάση τη μαγιονέζα.

Τηγανητές πατάτες και βάφλες – Βέλγιο yumm

Οι τηγανιτές πατάτες βρίσκονται παντού στο Βέλγιο και αξίζουν να τις δοκιμάσετε μιας και σερβίρονται πολύ τραγανές και με μεγάλη ποικιλία στις σως που μπορείτε να τις συνοδεύσετε (aioli, τσάτνεϊ , κάρι κέτσαπ, σάλτσα ταρτάρ και μαγιονέζα). Και μετά το αλμυρό street food επιλέξτε μια βάφλα για την οποία οι Βέλγοι είναι ιδιαίτερα ξακουστοί με σοκολάτα, φρούτα, σαντιγί ή και με όλα αυτά μαζί.

«Βρώμικο» στην καντίνα – Ελλάδα 110-1200x795

Είναι κάτι σαν θρησκεία για τους ξενύχτηδες. Το «βρώμικο» στην Αθήνα αποτελεί παράδοση και ο κόσμος στις καντίνες συρρέει για να φάει συνήθως περισσότερα από ένα κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες. Το ψωμάκι του σάντουιτς μπορεί να γεμίσει με ό,τι σκεφτεί ο ανθρώπινος νους: λουκάνικο, χοιρινό καλαμάκι, μαγιονέζα, τυροσαλάτα, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, ρώσικη. Οι άνθρωποι μέσα στην καντίνα φτιάχνουν αυτό που τους ζητάς σε λίγα λεπτά και συνήθως σου κλείνουν το μάτι πονηρά, ξέροντας ότι θα επιστρέψεις πολύ σύντομα στον… τόπο του εγκλήματος!

Pastel de Belém – Πορτογαλία pastel-de-belem-manteigaria-portugal-flavia-guimaraes-ickfd

Συνήθως οι τάρτες είναι μια γκουρμέ διατροφικη επιλογή, όχι όμως στην Πορτογαλία, που αποτελεί ένα από τα γνωστά street food. Η Pastel de Belem είναι φτιαγμένη με φύλλο σφολιάτας, γεμιστή με πλούσια κρέμα που έχει βάση το αυγό και στην κορυφή έχει κανέλα. Η πιο ξακουστή βρίσκεται στην Antigua Confeitaria de Belém στη Λισαβόνα όπου πωλούνται καθημερινά 19.000 τάρτες!

Poutine – Καναδάς Poutine

Αυτό το street food επιβεβαιώνει επακριβώς το όνομά του καθώς poutine στην αργκό των Καναδών σημαίνει χάος. Τηγανιτές πατάτες με σάλτσα από ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού και αφρώδες τυρόπηγμα που μοσχοβολάει βούτυρο.

Fish & chips – Λονδίνο Beer+Battered+chips+10001

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα τα βρείτε παντού στους δρόμους του Λονδίνου και σε όλη τη Βρετανία. Τα fish & chips δεν είναι τίποτα περισσότερο από τηγανητό φιλέτο ψαριού (τις περισσότερες φορές μπακαλιάρου), που είναι βουτηγμένο σε παχύρρευστο κουρκούτι, και συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες, σε χάρτινα κουτάκια με ξύλινα πιρουνάκια. Σερβίρονται ιδανικά με αλάτι και μπόλικο ξίδι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.