Πόρτα από το Δήμο Φλωρεντίας «έφαγε» η McDonald’s

Πόρτα από το Δήμο Φλωρεντίας «έφαγε» η McDonald’s

Περίπου 20 εκατ. δολάρια απαιτεί η αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων McDonald’s από το Δήμο της Φλωρεντίας ως αποζημίωση επειδή της απαγόρευσε να ανοίξει φαστφουντάδικο στην κεντρική πλατεία της πόλης, Piazza del Duomo. Σημειωτέον ότι το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αμερικανική εταιρεία προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο της Φλωρεντίας ζητώντας για την ακρίβεια 19,8 εκατ. δολάρια (17,8 εκατ. ευρώ) από το Δήμο της πόλης για «ζημιές και τόκους» εξαιτίας της απαγόρευσης.

Η υπόθεση χρονολογείται από την περασμένη Άνοιξη, όταν η McDonald’s ζήτησε από τη Δημαρχία την άδεια να ανοίξει το δεύτερο εστιατόριό της στην Φλωρεντία. Αλλά ο δήμαρχος της πόλης Ντάριο Ναρντέλα και οι συνεργάτες του αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ταχυφαγείου στα πανέμορφα διατηρημένα κτίρια που περιβάλλουν την κεντρική πλατεία και τον γοτθικού ρυθμού καθεδρικό ναό, οι εργασίες ανέγερσης του οποίου ξεκίνησαν το 1296 και ολοκληρώθηκαν το 1436.

Γαστρονομική κληρονομιά

Θιγμένη από την απαγόρευση, η εταιρεία που έχει συνδέσει την επωνυμία της με τον αμερικανικό τρόπο ζωής αποφάσισε να προσφύγει δικαστικά κατά της πρωτεύουσας της ιταλικής επαρχίας της Τοσκάνης. Όπως γράφει η γαλλική «Figaro», η Piazza del Duomo, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο περί τα 3 εκατομμύρια τουρίστες, από τον περασμένο Ιανουάριο υπόκειται σε μια νέα νομοθεσία που αποσκοπεί στη διατήρηση του ιστορικού φλωρεντινού κέντρου και της γαστρονομικής κληρονομιάς του.

Στο πλαίσιο της νομοθεσίας αυτής η Δημαρχία της πόλης απαγορεύει την εγκατάσταση στο ιστορικό κέντρο κάθε εστιατορίου που χρησιμοποιεί κατεψυγμένα προϊόντα. Επίσης, απαιτεί από τα εστιατόρια του κέντρου να σερβίρουν τοπικά προϊόντα.

Για να συμμορφωθεί με τους κανόνες αυτούς η McDonald’s είχε υποσχεθεί να αναθεωρήσει πλήρως την αλυσίδα προμηθειών και παρασκευής των προϊόντων που προσφέρει, να χρησιμοποιεί σε ποσοστό 80% τοπικά προϊόντα και να σερβίρει τους πελάτες του συγκεκριμένου καταστήματος στα τραπέζια.

Ο κόσμος μαζί του

Ο δήμαρχος Ναρντέλα με δηλώσεις του στην τοπική εφημερίδα «Repubblica di Firenze» θύμισε ότι το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας προστατεύεται από την UNESCO και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λειτουργία ενός εστιατορίου McDonald’s θίγει τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Η «Figaro» γράφει ότι ο 40χρονος κεντροαριστερός πολιτικός (ήταν βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι, άλλωστε ο ιταλός πρωθυπουργός ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Φλωρεντίας) έχει την αμέριστη υποστήριξη της πόλης στη διαμάχη με την McDonald’s.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Περίπου 24.000 Φλωρεντίνοι έχουν υπογράψει κοινή αναφορά κατά της δημιουργίας του επίμαχου εστιατορίου, ενώ ένα κύμα διαμαρτυριών από όλο τον κόσμο για την πιθανότητα αυτή έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Ίντερνετ εν γένει», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.