ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ιταλία: Ανακάλυψαν fake μπαλσάμικο- Η απάτη με το ξύδι και τα σταφύλια

Ιταλία: Ανακάλυψαν fake μπαλσάμικο- Η απάτη με το ξύδι και τα σταφύλια

Ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στην Ιταλία, καθώς σταφύλια αξίας εκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για το περίφημο ξύδι μπαλσάμικο.

Το μπαλσάμικο της Μόντενα είναι ένα προστατευόμενο προϊόν, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι για να φέρει το όνομα, τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πρέπει να προέρχονται από πολύ συγκεκριμένα μέρη και ποικιλίες της Ιταλίας.

Ωστόσο, οι ιταλικές αρχές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι «επιτραπέζια σταφύλια» είχαν στην πραγματικότητα πωληθεί ως ειδική ποικιλία σε ορισμένες εταιρείες που παράγουν το συγκεκριμένο ξύδι.

Ξεκινώντας μια έρευνα, που ονομάστηκε «Operation Global Wine», οι αρχές κατάσχεσαν τελικά περισσότερους από 9.000 τόνους σταφυλιών και προϊόντων, αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Gian Marco Centinaio ευχαρίστησε τους ανακριτές για «την υπεράσπιση του καλού ονόματος των προϊόντων μας και την εγγύηση για την ασφάλεια και την ποιότητα των Made in Italy προϊόντων».

Ενώ το μπαλσάμικο μπορεί κανείς να το αγοράσει σε λογικές τιμές στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, μερικά παραδοσιακά και αυθεντικά ξύδια μπορούν να φτάσουν σε αξία τα εκατοντάδες ευρώ.

Ήδη μεγάλες εταιρίες παραγωγής φέρονται να έπεσαν θύματα της απάτης ενώ ακόμη δεν είναι γνωστή η ποσότητα του νοθευμένου ξυδιού που ίσως έφτασε μέσω εξαγωγών σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην αγορά της Ιταλίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρχές πάντως ξεκαθάρισαν πως το fake μπαλσάμικο δεν είναι επικίνδυνο για τους καταναλωτές και πως ο λόγος που το σκάνδαλο είναι μεγάλο, είναι ξεκάθαρα για την απάτη γύρω από ένα προϊόν διάσημο σε όλο τον κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.