Αυτά είναι τα 9+1 πράγματα που πρέπει να μάθεις για την πίτσα

Αυτά είναι τα 9+1 πράγματα που πρέπει να μάθεις για την πίτσα

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι μας, αγαπάμε την πίτσα, είτε είναι σε πιο «απλή» μορφή είτε σε πιο «πλούσια».

Ωστόσο όσο πολύ την αγαπάμε, τόσο… λίγο την γνωρίζουμε.

Μπορεί αν γνωρίζουμε χίλιους διαφορετικούς συνδυασμούς να φάμε πίτσα, ωστόσο πόσα πράγματα γνωρίζουμε για την… ιστορία τους;

Διαβάστε τα παρακάτω fun facts. Αλήθεια, γνωρίζατε κανένα;

  • Η πίτσα μαργαρίτα πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα του Savoy

To 1889 ο σεφ Raffaele Esposito έφτιαξε για τη βασίλισσα Μαργαρίτα μία πίτσα με ντομάτα, βασιλικό και τυρί ώστε να αντιπροσωπεύει τα χρώματα της σημαίας της Ιταλίας.

Η πίτσα αυτή, η οποία πήρε τελικά το όνομα της βασίλισσας, έμελλε να γίνει και η πιο δημοφιλής παγκοσμίως.

  • Τα… ρεκόρ Γκίνες

Ο πιο γρήγορος καταναλωτής της ήταν ο Josh Anderson, ο οποίος κατάφερε να φάει 30cm πίτσα σε 1 λεπτό. Ο

ταχύτερος παρασκευαστής πίτσας θεωρείται ο Dennis Tran, ο οποίος μπορεί να πλάσει και να φτιάξει 3 οικογενειακές πίτσες σε 46.4 δευτερόλεπτα.

  • Πότε ακούστηκε η λέξη για πρώτη φορά;

Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 997 μ.Χ., στη Γκαέτα καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ιταλίας.

  • Η υπόσχεση για delivery σε λιγότερο από 30 λεπτά – Τι συνέβη;

Το 1984 έκαναν στους καταναλωτές αυτήν την υπόσχεση λέγοντας πως εάν η πίτσα τους καθυστερούσε, η εταιρεία θα τους αποζημίωνε.

Το 1993 ύστερα από μηνύσεις για απρόσεκτη οδήγηση και ένα αυτοκινητιστικό, η διάσημη πιτσαρία πήρε πίσω την υπόσχεσή της.

  • Απίστευτη ποσότητα κομματιών καταναλώνεται κάθε δευτερόλεπτο

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του 2017, 350 κομμάτια πίτσας καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο. Και τα εντυπωσιακά νούμερα δεν σταματούν εδώ: Σε ετήσια βάση, ο καθένας μας καταναλώνει κατά μέσο όρο 46 κομμάτια.

  • Η μακροβιότερη πιτσαρία του κόσμου βρίσκεται -φυσικά- στην Ιταλία

Η Antica Pizzeria Port’Alba στη Νάπολη της Ιταλίας άνοιξε το 1830 και από τότε δεν έχει σταματήσει να σερβίρει λαχταριστές πίτσες ψημένες σε ξυλόφουρνο.

  • Η πιο ακριβή πίτσα

Πωλήθηκε μέσω eBay (αντικειμενικά περίεργο μέρος να αγοράσει κανείς πίτσα) και περιείχε αστακό μαριναρισμένο σε κονιάκ, χαβιάρι με σαμπάνια, καπνιστό Σκωτσέζικο σολομό, μενταγιόν ελαφιού και προσούτο.

  • Τι πάει να πει «ιδανικά υλικά»

Οι Ιάπωνες λατρεύουν να προσθέτουν καλαμάρι, μαγιονέζα, πατάτα και μπέικον, ενώ οι Βραζιλιάνοι αρακά.

Οι Ινδοί από την άλλη αγαπούν την πίτσα με κιμά από αρνίσιο κρέας, τζίντζερ, τουρσί και tofu.

Κάθε λαός έχει τα δικά του «ιδανικά υλικά».

  • Η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου ήταν 37, 4 μέτρα

Δημιουργήθηκε το 1990 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και είχε διαστάσεις όσο μια πισίνα Ολυμπιακών Αγώνων.

Για τη δημιουργία της, χρησιμοποιήθηκαν 500 κιλά αλεύρι, 800 κιλά τυρί και 900 κιλά τοματοπολτός. Αυτό θα πει πίτσα για μεγάλες πείνες!

  • Η ΒΒQ είναι ιδιαίτερα αγαπητή παγκοσμίως
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αμέσως μετά την πίτσα μαργαρίτα, η ΒΒQ θεωρείται σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής των ΗΠΑ, μια από τις πιο πετυχημένες γεύσεις από το 1994.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.