Το μπαχαρικό που έχετε όλοι στο ντουλάπι σας και κάνει τα ψητά πιο υγιεινά

Το μπαχαρικό που έχετε όλοι στο ντουλάπι σας και κάνει τα ψητά πιο υγιεινά

Τα ψητά κρέατα, εκτός από το λίπος που είναι ανθυγιεινό, σχηματίζουν συχνά καρκινογόνες ενώσεις όταν θερμαίνονται.

Υπάρχει, όμως, ένας εύκολος τρόπος για να ψήσετε ασφαλέστερα όλων των ειδών τα κρέατα κι αυτός δεν είναι άλλος από ένα μπαχαρικό που όλοι έχετε στο ντουλάπι σας: το μαύρο πιπέρι.

Όπως προέκυψε, από πρόσφατη μελέτη Αμερικανών ερευνητών, το μαύρο πιπέρι σχεδόν εξαλείφει το σχηματισμό των ετεροκυκλικών αμινών ή HCAs, τα οποία μπορούν να σχηματιστούν στην επιφάνεια του κρέατος όταν μαγειρεύεται. «Η ανάμειξη πιπεριού με πλούσια σε αντιοξειδωτικά καρυκεύματα λειτουργεί τόσο καλά σε βοδινά μπιφτέκια και σε μπριζόλες ώστε να εξαλείφει σχεδόν το 100% των HCA. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μπαχαρικά προστίθενται σε μια λογική αναλογία, οπότε το αποτέλεσμα είναι γευστικό και υγιεινό», εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, Σκοτ Τζέι Σμιθ.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα καρυκεύματα, που καταπολεμούν καλύτερα τις καρκινογόνες ενώσεις, προέρχονται από την οικογένεια του δυόσμου και της μυρτιάς και περιλαμβάνουν το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το βασιλικό, το φασκόμηλο, τη μαντζουράνα και τα γαρύφαλλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα ένας τρόπος, με τον οποίο μπορείτε να αποτρέψετε το σχηματισμό HCAs στα ψητά, είναι να τα μαγειρέψετε αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, καθώς οι καρκινογόνες ενώσεις αρχίζουν να σχηματίζονται στους 150 βαθμούς Κελσίου και αυξάνονται πολύ στους 180 βαθμούς. «Το ψήσιμο των κρεάτων ακριβώς κάτω από τους 150 βαθμούς είναι ιδανικό τόσο για την αποφυγή των HCAs όσο και για τη διατήρηση της γεύσης», κατέληξε ο Αμερικανός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.