ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τα ελληνικά ζυμαρικά που ίσως δεν γνωρίζεις

Τα ελληνικά ζυμαρικά που ίσως δεν γνωρίζεις

Τα ζυμαρικά αποτελούν από τα πλέον αγαπημένα γεύματα των Ελλήνων, με τα μακαρόνια να θεωρούνται βασικό τρόφιμο.

Στην Ελλάδα η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει υπολογισθεί σε περίπου δέκα κιλά, χωρίς όμως να έχουν δοθεί στοιχεία για τα ανάλογα προϊόντα που παράγονται στα σπίτια όπως οι χυλοπίτες ή ο τραχανάς.

Αν και τα ζυμαρικά τα κατατάσσουμε στο μυαλό μας ως μέρος της ιταλικής κουζίνας, από την ιστορία της καταγωγής τους δεν λείπουν και οι αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα. Το γνωστό «λάγανον», το μετέπειτα «laganum» των Ρωμαίων, ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό που κοβόταν σε λωρίδες και ήταν ο πρόγονος των λαζανιών.

Πιστεύεται ότι η προέλευση της λέξης μακαρόνια είναι ελληνική και προέρχεται από τα «μακάρια», τρόφιμα που συμβόλιζαν την αναγέννηση και παρασκευάζονταν από σιτάρι. Αποτελούσαν ένα είδος «ψυχόπιτας», που προσφερόταν στα νεκρώσιμα δείπνα για να μακαρίσουν τους νεκρούς τους.

Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, από την άλλη, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα ζυμαρικών με έντονο τοπικό χαρακτήρα, που μπορεί να μην είναι γνωστά σε όλους μας, αλλά αξίζει να αναφερθούν…

Αφτούδια από τη Χίο, φυσικά σε σχήμα «αφτιών», από όπου και το όνομα.
Αβγόχυλο, λεπτές επίπεδες λωρίδες από την Κρήτη που περιέχουν και αβγά.
Φλομάρια οι παραδοσιακές χυλόπιτες της Λήμνου.
Γογκίδες ή Γκόγκες σε σχήμα σπείρας, που θυμίζει μικρό κοχύλι και παράγεται στη Λακωνία.
Χύλοφτα, σαν κοντό λινγκουίνι, που αποτελεί άλλη μία σπεσιαλιτέ της Κρήτης.
Χυλόπιτες μακριές και λεπτές ή σε σχήμα μικρών τετραγώνων απαντώνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Κουσκούς ζυμαρικό με αβγά και γάλα που γίνεται από σιμιγδάλι ή από πλιγούρι με λίγο σιτάλευρο. Είναι σπεσιαλιτέ της Θράκης.
Μαγκίρι, είδος κρητικού ζυμαρικού σε σχήμα τετραγώνων.
Νιόκος ή μπιρμπιλόνι σε σχήμα ρυζιού, από τα νησιά του Ιονίου.
Πέτηλα και Πέτουρα, δύο σχετικά διαφορετικά είδη ζύμης από τη Μακεδονία και την Ήπειρο.
Σχιουφιχτά, κρητικό σπειροειδές είδος ζυμαρικού.
Στριφτάδες, είδος μικρών σπιτικών ζυμαρικών της Πελοποννήσου.
Τουτουμάκια, πελοποννησιακή ονομασία για τις χυλόπιτες.
Τριφτούδια ή τριφτιλίδια, κρητική παραλλαγή ζυμαρικών σε σχήμα μικρών σπόρων ρυζιού.
Βαλάνες σε σχήμα μικρής σπείρας, από τη Χίο.
Τραχανάς ξινός ή γλυκός, χοντρός ή ψιλός, παράγεται στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχουν μέχρι και γλυκά με ζυμαρικά όπως η ρουμελιώτικη πιγουλόπιτα που μοιάζει με αραιή πουτίγκα και φτιάχνεται με φιδέ, ενώ στη Ρόδο βρίσκουμε επίσης ένα ασυνήθιστο σαρακοστιανό γλυκό με ζυμαρικά που βράζονται με γλυκό ταχίνι και σερβίρονται γαρνιρισμένα με κανέλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.