ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Καραντίνα: Αυτά είναι τα πιο υγιεινά φαγητά που μπορείς να παραγγείλεις

Καραντίνα: Αυτά είναι τα πιο υγιεινά φαγητά που μπορείς να παραγγείλεις

Οι ημέρες που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολες και πρωτόγνωρες για τη γενιά μας. Μάλιστα, η εστίαση μεταξύ άλλων υπηρεσιών βάζει λουκέτο και επιτρέπεται μόνο η διανομή κατ’οίκον.

​Για όλες εκείνες τις στιγμές που θα θελήσεις να παραγγείλεις κάτι για να στηρίξεις το αγαπημένο σου εστιατόριο, βρήκαμε τις πιο healthy εκδοχές των αγαπημένων σου πιάτων.

Παρακάτω θα βρεις τις υγιεινές επιλογές που μπορείς να κάνεις σε αυτό το lockdown της εστίασης:

Κοτόπουλο

Τι να αποφύγεις:
Σάντουιτς με κοτόπουλο, μενού με τηγανητό κοτόπουλο.

Κατά κανόνα, κάθε ψωμάκι σάντουιτς ύστερα από τα 40-45 λεπτά όπου θα διαρκέσει η παραμονή του σε πάγκο κουζίνας και ύστερα στην μεταφορά της παραγγελίας σου, θα ‘πανιάσει’ και θα έρθει στο πιάτο σου μαζί με το περιεχόμενο του οριακά κρύο. Όσο γα τα μενού με τηγανητό κοτόπουλο, πρόκειται για βόμβες θερμίδων και trans λιπαρών, που μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία. συμπτώματα διαβήτη, ακόμα και καρδιακές διαταραχές.

Τι να προτιμήσεις: Μενού με στήθος ή μπούτι κοτόπουλο και σαλάτα ως συνοδευτικό.

Έχεις την πιο καθαρή μορφή κρέατος στο πιάτο σου και μια πράσινη σαλάτα: ένα τέλειο συνδυασμό για να καταπολεμήσεις την μεσημεριανή σου πείνα. Σήμερα, τα περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν την εναλλακτική επιλογή της σαλάτας ως γαρνιτούρας, αντί της τηγανητής πατάτας, που όσο λαχταριστή κι αν είναι, αποτελεί μια πλούσια ‘πηγή’ trans λιπαρών.

Πίτσα

Τι να αποφύγεις:
Πίτσες με πολλά τυριά και κρεατικά.

Το λουκάνικο και το μπέικον κατά 99,9% θα είναι κατεψυγμένα (ήδη έχεις σταματήσει να αγοράζεις κατεψυγμένα κρέατα), ενώ τα έξτρα τυριά θα χαρίσουν μια λιπαρότητα στην πίτσα σου, που θα μεταφραστεί σε ανείπωτη δυσπεψία στο στομάχι σου, λίγο αργότερα.

Τι να προτιμήσεις: Κάνε την πίτσα σου να μοιάζει με μια ‘σχεδία’ για πολλά λαχανικά.

Μανιτάρια, πιπεριές, σάλτσα ντομάτας, ελιές, ότι τραβάει η όρεξή σου: οι μυημένοι της πίτσας γνωρίζουν πως δεν χρειάζεται ένα ολόκληρο κομμάτι βοδινού κρέατος πάνω της, ώστε να είναι νόστιμη και πως μια φρέσκια σάλτσα ντομάτας, μερικά μυρωδικά και μια πρωτεΐνη (πχ. μανιτάρια) μπορούν να την κάνουν πεντανόστιμη και αρκετά ελαφριά και να σε χορτάσει στο τέλος.

Κινέζικο/Ιαπωνικό

Τι να αποφύγεις:
Συχνά τα μαγαζιά που φτιάχνουν σούσι, παραπλανούν το κοινό τους, αναγράφοντας ελλιπείς πληροφορίες για το ψάρι με το οποίο δουλεύουν. Συχνά μπορεί και να μην είναι ακριβώς ψάρι, αυτό που έχεις παραγγείλει, αλλά κάτι αγνώστου ταυτότητας, που συνωμοτεί εναντία στο πεπτικό σου σύστημα. Όσο για το κινέζικο, απέφυγε πιάτα με ‘ψαγμένες’ και παράξενες σάλτσες, που γίνονται εύκολα, βόμβα θερμίδων στον οργανισμό σου.

Τι να προτιμήσεις: Οκ, δεν κρίνουμε κανέναν, άνθρωπος είσαι και θέλεις το σούσι σου στο lockdown! Τουλάχιστον προτίμησε το πιάτο σου να είναι όσο πιο ‘καθαρό’ γίνεται, με κάθε σχετική σάλτσα/σος on the side, για να βάλεις όση θέλεις εσύ. Όσο για το κινέζικο, προτίμησε ευλαβικά, κάθε πιάτο που είναι μαγειρεμένο στον ατμό.

Burger

Πώς ελαχιστοποιείς τη ‘ζημιά’: Νορμάλ μέγεθος, με σαλάτα στην άκρη.

Εδώ δεν υπάρχουν ‘do’s and dont’s’ και πιάτα ιδανικά και λιγότερο ιδανικά: το burger είναι αυτό που είναι και ποτέ δεν μας είπε ψέματα για τη junk ψυχούλα του. Πριν αρχίσεις τα πειράματα με φυτικό κρέας, μπορείς να παραγγείλεις το αγαπημένο σου burger στην πιο απλή του εκδοχή (όχι double size, ούτε triple size) και να βάλεις δίπλα του σαλάτα ή ακόμα και λίγο ρύζι. Με αυτό τον τρόπο έχεις κάνει την αγαπημένη σου πρώτης τάξεως ‘γουρουνιά’ στο lockdown, περιορίζοντας παράλληλα έξτρα θερμίδες και έξτρα κορεσμένα λιπαρά.

Τα πιο υγιεινά φαγητά για να παραγγέλνεις στο lockdown

Σουβλάκια

Τι να αποφύγεις: Μαγαζιά που έχουν 130.000 διαφορετικά πιάτα, το κρέας σε μορφή γύρου.

Υπάρχει μια μόδα τα τελευταία χρόνια, όπου αρκετές σουβλακερί ανοίγουν και αυτόματα προσφέρουν τυλιχτά με 650 επιλογές κρέατος, μπέργκερ, μπριζόλες, ακόμα και ψαρικά. Ένα μαγαζί με τόσες πολλές επιλογές, συνήθως κάτι, ή τα περισσότερα απ`όσα πιάτα φαγητών υπόσχεται, δεν μπορεί να τα φέρει στην πόρτα σου σε μια αξιοπρεπή, νόστιμη εκδοχή. Επίσης, όταν παραγγέλνουμε γύρο, ξέρουμε πως το αλάτι έχει πέσει σε γενναίες ποσότητες (σε σημείο υπερβολής) και πώς τα κομμάτια του κρέατος έχουν μείνει παγωμένα για αρκετή ώρα, έχουν ξαναζεσταθεί και πάλι από την αρχή.

Τι να προτιμήσεις: Ακολουθείς σύστημα παρόμοιο με αυτό της πίτσας

Τουτέστιν, επιλέγεις αλάδωτη πίτα, κρέας με καθαρή πρωτεΐνη (κοτόπουλο), πίτα ολικής αλέσεως και γεμίζεις το περιεχόμενο της πίτας σου με ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, μαϊντανό, λάχανο και καρότο. Μια επιλογή σαν αυτή, μεταφράζεται με: 333 θερμίδες, 23 γρ. πρωτεΐνη, 9 γρ. λιπαρά, 40 γρ. υδατάνθρακες. Δηλαδή, ένα αρκετά ελαφρύ και χορταστικό πιάτο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίθετα αν επιλέξεις σουβλάκι με λαδωμένη πίτα, κοτομπέικον, πατάτες και σος μαγιονέζας, τότε έχεις μόλις ‘κερδίσει’: 557 θερμίδες, 28 γρ. πρωτεΐνη, 25 γρ. λιπαρά, 55 γρ. υδατάνθρακες. Άσ’τη μαγονιέζα και τις πατάτες στην άκρη ρε αναγνώστη! Στο επόμενο, θα σου δείξω πως να φτιάξεις σπιτικά τσίπς, μαζί με ένα απλό, σπιτικό και νόστιμο dip.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.