Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Ο τεμαχισμός ενός κρεμμυδιού απελευθερώνει ένα ένζυμο που λέγεται συνθάση δακρυγόνου παράγοντα. Αυτό ξεκινά τη διαδικασία που μας κάνει να δακρύζουμε. Το ένζυμο αυτό αντιδρά με αμινοξέα του κρεμμυδιού και τα αμινοξέα μετατρέπονται σε σουλφονικά οξέα.

Τα σουλφονικά οξέα αναδιατάσσονται αυτόματα για να σχηματίσουν ένα πλούσιο σεθείο πτητικό έλαιο (syn-propanethiall -S-oxide). Όταν το χημικό αυτό φθάνει στα μάτια, αρχίζει η δακρύρροια, λόγω της επαφής με τις νευρικές ίνες του κερατοειδούς, που ενεργοποιούν τους δακρυϊκούς αδένες. Και αρχίζουμε να κλαίμε, σύμφωνα με το βιβλίο «Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες» των Mark Leyner και Billy Goldberg.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, ορισμένοι επιστήμονες προσπάθησαν να φτιάξουν ένα «μη δακρυγόνο» κρεμμύδι, αλλά φαίνεται πως τα δακρυγόνα ένζυμα είναι επίσης υπεύθυνα για το ωραίο άρωμα του κρεμμυδιού. Μπορεί όμως να υπάρχουν κάποιες ελπίδες. Η ομάδα των Ιαπώνων βιοχημικών που ανακάλυψε μόλις πρόσφατα τη συνθάση δακρυγόνου παράγοντα, δηλαδή το δακρυγόνο ένζυμο, πιστεύει πως «μπορεί να δημιουργήσει ένα «μη δακρυγόνο» κρεμμύδι καταστέλλοντας το γονίδιο της συνθάσης δακρυγόνου παράγοντα και αυξάνοντας, παράλληλα, την παραγωγή του θειοσουλφιδίου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο μεταξύ υπάρχουν πολλές λύσεις για την αποφυγή του προβλήματος των δακρύων που προκαλούν τα κρεμμύδια. Οι συγγραφείς προτείνουν να ζεσταίνουμε τα κρεμμύδια πριν τα κόψουμε. Στη συνέχεια τα κόβουμε κάτω από τρεχούμενο νερό ή φοράμε προστατευτικά ματογυάλια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.