ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τα βήματα για να ξαλμυρίσετε σωστά τον παστό μπακαλιάρο

Τα βήματα για να ξαλμυρίσετε σωστά τον παστό μπακαλιάρο

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος προκειμένου να τιμήσουμε την επέτειο της ελληνικής επανάστασης, και κάθε σπίτι προετοιμάζεται για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά που επιβάλλει η παράδοση.

Ο παστός μπακαλιάρος αποτελεί ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως σχεδόν σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου, από την Πορτογαλία που φημίζεται για τις 1000 και 1 συνταγές βακαλάου, ως την Ισπανία και την Ιταλία.

Ο παραδοσιακός αυτός τρόπος συντήρησης του ψαριού για περισσότερο καιρό πρέπει να αναζητηθεί πίσω στον χρόνο, τότε που η συντήρηση στο ψυγείο έμοιαζε άπιαστο όνειρο. Πώς όμως θα προετοιμάσετε το ψάρι για να το φτιάξετε ανήμερα της 25ης Μαρτίου;

Τα μυστικά του παστού μπακαλιάρου

Διαβάζοντας σε ελληνικές και διεθνείς ιστοσελίδες μαγειρικής παρατηρήσαμε πως ανάλογα με την περιεκτικότητα αλατιού στο ψάρι, είναι πιθανό να χρειάζεται ως και 48 ώρες ξαλμύρισμα στο νερό. Φυσικά, υπάρχουν δυο τρία τρικ για να σιγουρέψουμε τη διαδικασία.

  • Για παράδειγμα, αρχικά πρέπει να ξεπλύνουμε πολύ καλά το κομμάτι μπακαλιάρου κάτω από τρεχούμενο νερό έτσι ώστε να φύγει το υπερβάλλον αλάτι από την επιφάνεια του ψαριού.
  • Στη συνέχεια, κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια (υπολογίζουμε το μέγεθος που θέλουμε ανάλογα με την παρασκευή. Αν για παράδειγμα κάνουμε κροκέτες, μπορούμε να κόψουμε και πιο μικρά κομμάτια) και τοποθετούμε με το δέρμα προς τα κάτω σε ένα μπολ
  • Επιλέγουμε μπολ γυάλινο ή ανοξείδωτο και όχι πλαστικό για να μουλιάσουμε τον μπακαλιάρο. Γεμίζουμε με νερό και σκεπάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με ένα πιάτο έτσι ώστε να παραμένουν κάτω από το νερό
  • Αλλάζουμε το νερό ανά 4-5 ώρες, αντικαθιστώντας με φρέσκο τρεχούμενο νερό. Σίγουρα θα χρειαστεί να αφήσετε το ψάρι για τουλάχιστον 12 ώρες στο νερό και ανάλογα την περίπτωση ίσως χρειαστεί όπως προαναφέραμε να μείνει 48 ώρες.
  • Πώς θα γνωρίζεται ό, τι ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος για μαγείρεμα
  • Το πιο απλό μυστικό για να δείτε αν πράγματι ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος για μαγείρεμα είναι το εξής. Κόβουμε ένα μικρό κομματάκι από το ψάρι και το βράζουμε για 3-4 λεπτά σε νερό. Δοκιμάζουμε προκειμένου να δούμε πόσο αλμυρό είναι και αν θα χρειαστεί ο μπακαλιάρος να μείνει περισσότερη ώρα στο νερό.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.