Αυτά είναι τα πέντε στάδια που περνά κάθε σχέση σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτά είναι τα πέντε στάδια που περνά κάθε σχέση σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι επιστήμονες που μελετούν τη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου έχουν καταλήξει σε πολύ ενδιαφέρονται συμπεράσματα αναφορικά με τις σχέσεις και θεωρούν, πλέον, πως ανεξάρτητα από τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε ένας δεσμός υπάρχουν 5 συγκεκριμένα στάδια που περνά.

Στάδιο 1: Ενθουσιασμός ή «Πεταλούδες στο στομάχι»

Αρκετοί το θεωρούν το καλύτερο κομμάτι της σχέσης, αφού ο ενθουσιασμός και η χαρά κυριαρχούν. Σε αυτό το στάδιο κυριαρχεί το πάθος και η ανάγκη για διαρκή επαφή. Στο σημείο αυτό πρώτο ρόλο στον εγκέφαλό μας παίζουν η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, ορμόνες που αυξάνουν τη λίμπιντο και την ενέργεια.

Στάδιο 2: Χτίσιμο της σχέσης

Στο επόμενο στάδιο τα πράγματα χαλαρώνουν λιγάκι και σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες πρόκειται για την φάση στην οποία η φυσική έλξη είναι και πάλι πολύ έντονη, αλλά συνοδεύεται και από την ανάγκη βαθύτερης γνωριμίας μεταξύ των μελών. Οι χημικές ουσίες που διατρέχουν όλο το σώμα είναι κυρίως η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη –νευροδιαβιβαστές που επιδρούν πολύ θετικά στη διάθεση μας.

Στάδιο 3: Οικειότητα/Αφομοίωση

Το τρίτο στάδιο είναι αυτό της αφομοίωσης και της οικειότητας. Πλέον, αναρωτιέστε τι ακριβώς γίνεται και κατά πόσο αυτή η σχέση είναι η ιδανική για εσάς. Τώρα πια υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα και πρακτικά ζητήματα γίνονται το κέντρο του ενδιαφέροντος. Δεν έχει να κάνει τόσο με την αμφισβήτηση του εαυτού σας, αλλά κυρίως με το τι θεωρείται ιδανικό και σωστό για το μέλλον σας.

Στάδιο 4: Ειλικρίνεια

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε τα λιγότερο κολακευτικά χαρακτηριστικά του συντρόφου σας και μαζί, να αποκαλύψετε και τα δικά σας. Φτάνοντας στην τέταρτη φάση νιώθετε την ανάγκη να είστε ειλικρινής απέναντι στον άλλο και αποζητάτε το ίδιο. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο αν θέλετε να συνεχίσει η σχέση σας στο επόμενο επίπεδο.

Στάδιο 5: Σταθερότητα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αφού περάσουν διάφορα σκαμπανεβάσματα, αμφιβολίες και μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, οι σχέσεις που τα καταφέρουν καταλήγουν στο στάδιο της σταθερότητας. Η ωκυτοκίνη (ορμόνη που εκρίνεται κατά τη διάρκεια ενός οργασμού) μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα και οικεία και η βαζοπρεσίνη, που κινητοποιεί εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου που μας δίνουν ένα αίσθημα προστασίας και εμπιστοσύνης, εκλύονται στον οργανισμό. Πλέον, τα μέλη του ζευγαριού ξέρουν πως έχουν βρει τον «άνθρωπό» τους και δεν αμφιβάλλουν για την επιλογή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.